BITKA ZA PANTOVČAK

VELIKA ANKETA Ovo su najizgledniji Milanovićevi suparnici: Da su danas izbori, za koga biste glasali?

HDZ još nema svog kandidata, trebao bi se znati do Oluje

Milanović nakon pobjede na izborima 2020.

 Boris Kovacev/cropix/Cropix

Ako je vjerovati HDZ-ovim unutarstranačkim izvorima, stranka bi prije proslave obljetnice Oluje trebala definirati tko će im biti predsjednički kandidat i tko će biti izazivač aktualnom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Zasad su kandidature istaknuli samo Milanović uz podršku SDP-a i nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić koja se pred europske izbore razišla s Mostom. HDZ i dalje odugovlači s objavom imena kandidata. Prve su najave bile da će to napraviti odmah nakon unutarstranačkih izbora, a kao najizgledniji kandidat spominjao se književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. No, Gavran je brzo odustao od te mogućnosti, a HDZ-ova interna anketa pokazala je kako najviše šanse da se usprotivi Milanoviću ima bivši ministar obrazovanja i znanstvenik Dragan Primorac. Spominjali su se još i ministar obrane Ivan Anušić, ministar prometa Oleg Butković, te Davor Ivo Stier, ali je Primorac u toj anketi navodno najbolje prošao.

Andrej Plenković očito želi istaknuti nestranačkog kandidata koji je blizak HDZ-u, a koji bi mogao zagrabiti u šire biračko tijelo, ali koji bi opet bio i po volji Domovinskog pokreta, koalicijskog partnera od kojeg će se tražiti podrška. Stranka Ivana Penave, sve je izglednije, neće istaknuti svog kandidata pa bi bilo logično da podrži zajedničkog kandidata HDZ-a i koalicijskih partnera u Vladi, no pitanje je li to baš Primorac, kojeg desnica baš i ne simpatizira.

S druge strane, Možemo! će sasvim sigurno imati svojeg kandidat i neće podržati Milanovića, barem ne u prvom krugu, a mnogi bi na toj poziciji željeli vidjeti Ivanu Kekin, koja je na europskim izborima dobila respektabilan broj preferencijalnih glasova i pretekla prvog na listi Gordana Bosanca, ali ipak nije otišla u Europski parlament. U Mostu nisu još ništa odlučili - niti da će imati svojeg kandidata niti da će podržati nekoga.

Jutarnji list je 18. srpnja objavio anketu u kojoj smo vas pitali za koga biste glasali da se u drugom krugu nađu Zoran Milanović i Dragan Primorac. U anketi je sudjelovalo skoro 53.000 ljudi, a pobjedu je na kraju odnio Dragan Primorac s 53 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 21:18