ŽESTOK ODGOVOR

Utemeljitelji HDZ-a: ‘Sramota koju Milanović nanosi Hrvatskoj mora prestati, a Hebrang brine o svojim prioritetima‘

‘Njegove uvrede su prizemne i neutemeljene, te u funkciji pomaganja Milanoviću i partiji da ostanu na Pantovčaku‘

Andrija Hebrang

 Neja Markičević/Cropix

Andrija Hebrang, istaknuti HDZ-ovac i višestruki ministar njihovih vlada, u priopćenju koje je jučer poslao medijima rekao je da nakon 34 godine daje neopozivu ostavku na članstvo u HDZ-u nezadovoljan odabirom Dragana Primorca kao predsjedničkog kandidata stranke.

O cijeloj su se situaciji sada oglasili utemeljitelji HDZ-a, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice ‘dr. Franjo Tuđman‘ podržavaju odluku stranke o potpori kandidaturi Dragana Primorca za budućeg predsjednika RH, a ovu prigodu iskoristit ćemo i za osvrt na lažne optužbe koje je u javni prostor ubacio Andrija Hebrang. Sramota koju Milanović nanosi Hrvatskoj i šteta koju radi hrvatskom narodu u BiH mora prestati.

To nije uskostranački interes već pitanje oko kojega se, čak i prema objavljenim relevantnim istraživanjima, slaže većina hrvatskih birača. Zajednica Utemeljitelja želi i učinit će sve da Hrvatska dobije novog predsjednika, koji će znati pridonositi ostvarivanju nacionalnih interesa i davati svoj obol njezinom razvoju.

Potpora Hrvatske demokratske zajednice, koju je Dragan Primorac dobio u svojoj kandidaturi i zbog koje će imati potporu i utemeljitelja stranke, proizlazi iz uvjerenje da na toj dužnosti mora biti osoba koja će poštovati Ustav RH, pozicionirati Hrvatsku u krug zapadnih zemalja i vratiti političku kulturu na Pantovčak. Predsjednik države treba biti predsjednik svih građana, a ne predsjednik koji uoči parlamentarnih izbora ide na Glavni odbor Grbinove bratije i priseže na statut Socijaldemokratske partije. Vratimo zato Milanovića partiji, a Hrvatskoj omogućimo da izabere predsjednika koji ima i znanje, i energiju i viziju za ključne izazove naše budućnosti.

Andrija Hebrang? Njegove uvrede su prizemne i neutemeljene, te u funkciji pomaganja Milanoviću i partiji da ostanu na Pantovčaku. On već dulje vrijeme, odudara od HDZ-ove politike koja je bazirana na Tuđmanovoj ostavštini i pozicionirana je na europskom desnom centru, što je našoj stranci donijelo tri uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima, a Hebrangu ulogu dežurnog kritičara - komentatora politike u kojoj odavno ne sudjeluje. Otkako je Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku RH i utemeljitelju stranke kojoj se pridružio nakon njezin izborne pobjede, u pismu - nezadovoljan svojim razrješenjem, zaželio da ‘razlikuje dobro od zla‘, nikako da počne razlikovati te dvije stvari. I danas, kada bi trebao prepoznati trenutak za smjenu Milanovića s Pantovčaka, Hebrang nažalost ponovno podređuje nacionalne interese svojim osobnim prioritetima i tlapnjama, napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 12:45