DOSTA IM JE

Umirovljenicima prekipjelo, najavili veliki prosvjed: ‘Živimo gore nego prije, očekujemo velik odaziv‘

Prosječna mirovina nešto je veća od 500 eura, u siromaštvu živi svaki treći umirovljenik

Povećanje mirovina, ilustracija

 Nikša Stipaničev/cropix/

U rujnu stižu povišice za umirovljenike, s kojima nisu zadovoljni jer kažu da su to mrvice, uz već rekordnu inflaciju s ionako premalom mirovinom. Zbog toga najavljuju prosvjed na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada na glavnom zagrebačkom Trgu, prenosi Dnevnik.hr.

Prosječna mirovina nešto je veća od 500 eura, u siromaštvu živi svaki treći umirovljenik, stoga povećanje od 38 eura koje će dobiti u rujnu, velikom broju njih ne znači mnogo. Vlada je obećala izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

- Upravo u studenom prošle godine smo na Nacionalnom vijeću dobili obećanje od ministra Piletića kako će se poboljšati ta formula usklađivanja odnosno da će omjer 70:30 narasti na 85:15. Da se to ispunilo, a nažalost nije, govorili bi o rekordnom usklađivanju i povećanju od 8,93 posto, ali sada će rasti samo pod navodnike 7,46 posto. Ta razlika iznosi osam eura, ali nekome je i to puno - rekao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske za Dnevnik.hr.

Riješiti problem umirovljenika znači mijenjati formulu za izračun mirovina, smatraju iz Bloka umirovljenici zajedno. Iz Ministarstva ističu kako su u prethodnom mandatu već napravili važne iskorake za povećanje mirovina - povećanje deset posto obiteljskih mirovina, uvođenje dodatka obiteljskih mirovina uz osobnu mirovinu i dodatno povećanje najniže mirovine.

Obećali su i formiranje radne skupine za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju već u rujnu.

- Ovo stanje nije ništa bolje nego prije, cijena lijekova i hrane otišla je nebu pod oblake i prosječni umirovljenik živi još gore nego prije dvije, tri godine - dodao je Knežević za Dnevnik.hr.

Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno smatra da Vlada ne želi riješiti ovaj problem.

- Premijer je to jasno rekao kada je najavio da će za četiri godine prosječna mirovina biti 750 eura, ali nije rekao da će prosječna plaća biti 1600 eura. To znači da realnog povećanja neće biti, bit će nominalno, kupovna moć će biti samo manja. Umirovljenike smo pozvali na prosvjed i očekujemo da će ih biti maksimalan broj - dodao je za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 11:11