POVRATAK OTPISANIH

U SDP-u se miješaju karte, u Predsjedništvo želi sve više oponenata Zorana Milanovića. Javljaju se Picula, Komadina....

Do sada se javilo pet pretendenata za funkciju predsjednika SDP-a. Siniša Hajdaš Dončić i dalje važi za favorita

Biljana Borzan i Siniša Hajdaš Dončić

 Damjan Tadic/Cropix

Izborni proces u SDP-u koji će 14. rujna birati novo vodstvo počeo se ozbiljno zakuhavati. SDP bira novog predsjednika, novo Predsjedništvo i Glavni odbor, a kandidature za vodeće stranačke pozicije zaprimaju se do 29. kolovoza. Ako je suditi prema imenima koja su pokazala interes za stranačke dužnosti, ispada kako se u SDP-u miješaju karte i, bez obzira na to tko će biti novi šef stranke, iza sebe neće imati monolitnu sljedbu.

Za sada su pored Siniše Hajdaš Dončića, dosadašnjeg potpredsjednika stranke, predsjednika Zagorske županijske organizacije i bivšeg ministra koji je prvi najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a i važi za favorita, još su četiri SDP-ovca najavila ulazak u utrku za šefa stranke. Riječ je o potpredsjednici Foruma žena Sanji Major, predsjedniku Splitsko dalmatinske županijske organizacije Ranku Ostojiću (koji se kandidirao i za Predsjedništvo), načelniku općine Kalnik, Mladenu Kešeru, te bivšem ministru rada Mirandu Mrsiću.

Hajdaš Dončić za sada ne daje izjave medijima, a kako doznajemo, neće pristati niti na medijska sučeljavanja kandidata za predsjednika SDP-a. Smatra kako nema potrebe da SDP-ovci javno iznose svoj "prljavi veš" i jedina sučeljavanja kojima će se odazvati su ona koja će organizirati stranka za svoje članove.

Mirando Mrsić se unaprijed "osigurao" za mogućnost da mu Središnja izborna komisija ne odobri kandidaturu jer nema 5 godina članstva (imao je prekid jer ga je Davor Bernardić izbacio iz SDP-a i ponovo se učlanio 2022., a u međuvremenu je osnovao svoju stranku), pa se kandidirao i za člana Predsjedništva.

Velika će gužva biti i oko izbora novog Predsjedništva koje ima 17 članova plus predsjednik stranke. Aktualni predsjendik Peđa Grbin neće se kandidirati ni za jednu stranačku funkciju, no kandidaturu su najavili gotovo svi dosadašnji članovi Predsjedništva; Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Ranko Ostojić, Jasenka Auguštan Pentek, Ivana Marković, Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, Ivan Račan, Branko Grčić..... Željko Jovanović će odluku o novoj kandidaturi donijeti u dogovoru s predsjednikom gradske organizacije i gradonačelnikom Rijeke, Markom Filipovićem.

Zanimljiva su, međutim, imena drugih poznatih SDP-ovaca koji žele ući u ovo najviše stranačko tijelo. Riječ je o dosadašnjoj političkoj tajnici Mireli Ahmetović, zatim europarlamentarcu Toninu Piculi koji je otvoreno kritizirao miješanje Zorana Milanovića u parlamentarne izbore s pozicije predsjednika Republike, potom primorsko goranskom županu Zlatku Komadini koji je također "antimilanovićevac", tu je zagorski župan Željko Kolar, potom gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Govori se kako bi se za člana Predsjedništva mogao kandidirati i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji također nije bio zadovoljan sa svim stranačkim odlukama u prošlom mandatu, pa je tako odbio sudjelovati na prošlim parlamentarnim izborima. Bosilj spada u SDP-ovce koji smatraju kako se izborni rezultati SDP-ovih organizacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ne poklapaju s njihovim utjecajem u stranci.

Svoje mjesto u Predsjedništvu SDP-a želi i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, a motiv mu je, kako kaže, "davanje političkog sadržaja stranci".

- Inzistirat ću na tome da se Predsjedništvo bavi politikama i da se za svaku temu pripreme radni materijali. Članovi Predsjedništva moraju parirati ministrima iz svog portfelja. Ja to mogu u vezi vanjske i europske politike, nacionalne sigurnosti i sada lokalne politike - kaže Klisović koji smatra da u Predsjedništvu moraju biti iskusni, sposobni i predani ljudi. Mišljenja je da su u prošlom predsjedništvu bili prezastupljeni načelnici malih općina koji nisu mogli parirati ministrima.

U Predsjedništvo želi ući i v.d. predsjednik zagrebačkog SDP-a, Branko Kolarić, poznati zagrebački odvjetnik Alen Čičak, o kandidaturi razmišlja i bivši glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, a govori se i o predsjednici Glavnog odbora SDP-a, Mariji Lugarić.

Prema Statutu SDP-a njihovo Predsjedništvo ima 18 članova, a čine ga predsjednik stranke i 17 članova od čega su četiri potpredsjednika, a to su oni koji su na izborima dobili najviše glasova.

Kao i za šefa stranke, za članove Predsjedništva glasaju svi članovi SDP-a koji su se odazvali izborima, a biraju se tako da svaka od šest područnih jedinica daje po dva člana. Tako se dobije 12 članova, a preostalih 5 su oni koji su dobili najveći broj glasova.

Prvu području jedinicu čini Grad Zagreb, drugu Zagrebačka županija, Sisačko moslavačka i Karlovačka, treću Krapinsko zagorska županija, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko križevačka, Bjelovarsko bilogorska, četvrtu čini Osječko baranjska županija, Vukovarsko srijemska, Brodsko posavska, Virovitičko podravska, Bjelovarsko bilogorska, petu područnu jedinicu čini Primorsko goranska županija, Istarska i Ličko senjska i šestu Splitsko dalmatinska županija, Zadarska, Šibensko kninska i Dubrovačko neretvanska.

Prilikom izbora članova Predsjedništva SDP-ovci moraju poštivati ZIP model, odnosno voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti žena, a trebaju provesti i odredbu o određenoj zastupljenosti mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 09:56