NOVČANE KAZNE

Tvrtka i direktorica iz Kaštel Lukšića nepravomoćno osuđeni jer su Plodinama prodavali igračke opasne za djecu

Nakon prigovora sve je završilo na sudu u Virovitici koji je na koncu izrekao kazne ispod zakonskog minimuma

Plodine, ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/Cropix

Državni je inspektorat u veljači u supermarketu Plodine u Pitomači utvrdio da je tvrtka Nird iz Kaštel Lukšića “stavila na tržište neispravnu igračku “Nird pliš vesele životinje”, plišana igračka pas veličine 21 cm”, stoji u presudi.

“Analizom je utvrđeno da uzorak nije sukladan zahtjevima iz Pravilnika o sigurnosti igračaka zbog dostupnosti ispuna koji predstavlja opasnost od gušenja za djecu mlađu od 36 mjeseci te se smatra zdravstveno neispravnim”, navodi se u presudi, prenosi Danica.hr.

Sanitarna inspektorica Državnog inspektorata je kao ovlašteni tužitelj izdala prekršajni nalog kojim je Nird kažnjen sa 6600 eura, a direktorica tvrtke sa 660 eura. To su minimalne zakonske kazne za takav prekršaj.

No, nakon prigovora sve je završilo na sudu u Virovitici koji je na koncu izrekao kazne ispod zakonskog minimuma: za tvrtku 1040 eura, a direktoricu 90 eura.

Nird i direktorica branili su se kako su “u svemu surađivali s inspekcijom i dugogodišnji su uvoznik igračaka te kontrolu uvoza provede tako što od dobavljača traže ateste”.

“U konkretnom slučaju odmah po saznanju za nesukladnost igračke su povukli s tržišta i pripremili ih za uništenje. Isticali su trud koji poduzimaju u poslovanju kako bi sve bilo uredno, pa su zamolili za razumijevanje”, tumači sudac svoju odluku, prenosi Danica.hr.

Presuda virovitičkog suca je nepravomoćna i Državni inspektorat ima se pravo žaliti u zakonom predviđenom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 09:14