poticali na mržnju i nasilje

Trojici navijača koji su u Borovu Selu pozivali na ubijanje Srba određen istražni zatvor

Svi privedeni zaradili su kaznenu prijavu za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju
Incident u Borovu
 Facebook/Općina Borovo

Trojici navijača koji su prošle nedjelje hodali ulicama Borova Sela, pjevajući pjesme kojima se poziva na ubijanje građana srpske nacionalnosti, određen je istražni zatvor. Petorici je određena mjera zabrane posjećivanja području Općine Borovo, a njih osmorica te još trinaest drugih navijača zaradili su i kaznenu prijavu za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju, za što im prijeti kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Podsjetimo, riječ je o događaju od prošle nedjelje, 2. svibnja, kada je veća skupina navijača nakon polaganja vijenca ispred spomenika 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika u Borovo prošla kroz selo pjevajući pjesme kojima se poziva na ubijanje Srba, a Borovo je, kao što se zna, većinski srpsko selo pokraj Vukovara.

PU vukovarsko-srijemska već je sljedećeg dana privela 14 osumnjičenih s područja njihove županije, a u suradnji s policijskim upravama drugih županija identificirani su i privedeni još sedmorica navijača. Inače, prema neslužbenim informacijama riječ je o pripadnicima Torcide. Najmlađi među njima su 2002. godište, a najstariji je rođen 1969. godine. Većina od 21 privedenog su rođeni između 1991. i 2002. godine.

''Postoji osnovana sumnja da su navedeni osumnjičenici, s još jednom maloljetnom osobom, počinili navedeno kazneno djelo 2. svibnja 2021. oko 6,50 sati u Borovu, na dan obilježavanja pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika i na blagdan Uskrsa za vjernike koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Osnovano se sumnja da su, po prethodnom dogovoru, u cilju izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tijekom prolaska ulicama naselja u skupini, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, opetovano zajedno glasno vikali i pjevali neprimjerene sadržaje'', priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Državno odvjetništvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora protiv osmorice izgrednika zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali je sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru istražni zatvor odredio samo trojici, dok su petorica dobila zabranu posjećivanja Borovu i obvezu redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji. Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je žalbe protiv odbijajućeg dijela rješenja suca istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:42