NOVI PORAZNI PODACI

Teror superodlikaša u Zagrebu: Pogledajte koliko je osmaša završilo razred sa zaokruženim peticama iz baš svih predmeta

Riječ je o trendu koji vlada samo u glavnom gradu: u Šibensko-kninskoj županiji prosjek 5,0 na kraju osmog razreda imalo je samo 5,4 posto učenika

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je "školskoj godini 2023./2024. nastavljen kontinuirani pad ocjena 5,0, kao i odlikaša općenito, u posljednjih pet godina" te objavilo podatke prema kojima je ove školske godine u Hrvatskoj bilo ukupno 16,35 posto superodlikaša, lani ih je bilo 16,84 posto, a godinu prije 17,48 posto.

Udio je i dalje jako visok, a trend pokazuje tek minimalan pad.

No, detaljnija analiza pokazuje da taj općeniti podatak - 16,35 posto superodlikaša u Hrvatskoj - zapravo ne ukazuje ni na što jer se odnosi na sve učenike svih osnovnih i srednjih te redovnih i posebnih škola u svim hrvatskim županijama. Kad se podaci raščlane, dobiva se mnogo realnija slika: teror superodlikaša zapravo je problem s kojim se profesori, učitelji i roditelji trebaju nositi isključivo u Gradu Zagrebu. U ostalim županijama udio onih koji završavaju razrede sa svim peticama neusporedivo je niži.

Upis u srednju

Najvažniji podatak iz vrlo detaljne baze podataka Školski e-Rudnik jest onaj o prosječnom uspjehu učenika u višim razredima osnovne škole jer taj uspjeh izravno utječe na upis u željenu srednju školu. Budući da nemamo ni malu maturu ni prijemne ispite (osim u nekoliko matematičkih gimnazija), srednja se škola upisuje isključivo na temelju ocjena iz osnovne škole.

Na razini Hrvatske, ove je godine 10,8 posto učenika 5., 6., 7. i 8. razreda završilo razred s prosjekom 5,0. No, u čak 18 od ukupno 21 županije taj je prosjek bio znatno niži od državnog prosjeka. S druge strane, u Gradu Zagrebu udio superodlikaša iznosio je 18 posto, a među učenicima osmog razreda 19 posto, što znači da je svaki peti završio razred sa zaokruženim peticama iz baš svih predmeta!

Na drugom je mjestu Varaždinska županija, u kojoj je taj udio već osjetno niži - 11,6 posto. Na dnu ljestvice su Šibensko-kninska županija s udjelom od 5,4 posto superodlikaša te Brodsko-posavska (6,5 posto) i Ličko-senjska (6,9 posto) županija: takav je udio, slažu se stručnjaci, mnogo bliži realnoj slici i očekivanoj raspodjeli završnih ocjena.

Uzmemo li u obzir prosječni završni uspjeh svih ovogodišnjih osnovnoškolaca od prvog do osmog razreda - dakle, i onih u nižim razredima - podaci pokazuju da je njih 24,2 posto završilo razred s prosjekom zaključenih ocjena 5,0. No, ovaj je put čak 19 županija ispod tog prosjeka, koji ponovno diže Grad Zagreb, u kojem je bilo 33,5 posto superodlikaša i koji je jedina županija u kojoj je njihov nudio premašio 30 posto.

Dobra je vijest da višegodišnji podaci pokazuju silazni trend jer se i u Zagrebu - vrlo polako, ali ipak stabilno - taj udio smanjuje.

Varaždin ispred Zagreba

U cijeloj državi udio odlikaša i superodlikaša doživio je svoj maksimum na kraju školske godine 2019./2020., u godini korone, kada su profesori i nastavnici uslijed pandemijskih okolnosti - koje su stubokom preokrenule funkcioniranje obrazovnog sustava i imale izravan negativni utjecaj i na učitelje i na djecu - očigledno značajno smanjili zahtjevnost i odlučili zaokruživati bolje ocjene kako bi ohrabrili i motivirali učenike.

Te je godine, primjerice, u Zagrebu čak 44 posto svih osnovaca razred završilo s 5,0, a u Hrvatskoj se taj udio popeo na 31,1 posto. Već sljedeće godine postotak superodlikaša značajno je pao, a u školskoj godini 2021./2022. spustio se na pretpandemijsku razinu te nastavio blago padati u idućim godinama - i u Zagrebu i u ostatku Hrvatske.

U redovnim srednjim školama udio superodlikaša neusporedivo je manji nego u osnovnim školama: na državnoj razini, ove je godine s prosjekom ocjena 5,0 razred završilo 3,15 posto srednjoškolaca. Zagreb je opet na vrhu, s udjelom od 4,5 posto superodlikaša, a na dnu ljestvice je Požeško-slavonska županija s 1,7 posto onih s prosjekom 5,0.

Kad je riječ o svim odlikašima u srednjim školama - onima koji su na kraju imali opći uspjeh od 4,5 do 5,0 - iznenađenje je da Grad Zagreb nije na vrhu: za dlaku ga je pretekla Varaždinska županija u kojoj je bilo 36,1 posto odlikaša. Zagreb je na drugom mjestu, s udjelom od 35,5 posto. Slijede Međimurska i Koprivničko-križevačka županija, koje obje imaju više od 30 posto odlikaša među srednjoškolcima. Najmanje ih ima Šibensko-kninska županija - 20,2 posto, a na nivou države ove je godine s odličnom uspjehom razred završilo 28,4 posto učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 22:28