RASPAŠOJ

Tenerifi, Barcelona, Mallorca, Venecija, a sad i istarski dragulj. Mještani bijesni i na rubu očaja: ‘Gotovo je...‘

Zašto bi gosti uopće dolazili u betonsku turističku džunglu gdje uz vrućinu caruju gužva i nedostatak parkirališnih mjesta? Iz Turističke zajednice nude neočekivan odgovor

Mještani Medulina

 /Hrt

Medulin je jedna od naših turistički najrazvijenijih općina, piše HRT. No posljednjih godina sve se češće ističe da se masovni turizam ondje ne razvija na pravi način. Mjesto je, tvrde kolege s HRT-a, nagrđeno ne samo bespravnom nego i mastodontskom apartmanskom gradnjom. Nadležni je pokušavaju ograničiti.

Malo je toga ostalo od onog autentičnog ribarskog mjesta kakvo je nekoć bio Medulin, pišu. Stanovnike su pitali - kako je živjeti s posljedicama masovnog turizma?

- Gotovo preizgrađeno, neosmišljeno, kasno za povrat. Ja sam domaća, nemam ništa od toga. To su uglavnom stranci, apartmanske zgradurine, ogromne, atipične. O arhitekturi da se uopće ne govori. Nema pomoći, govori Blanka iz Medulina.

- Prevelike kuće, ne valja, nema ljudi, nema dućana, nema parkinga, nema ništa. I kako naprijed?, zapitala se Vesna iz Medulina.

HRT je razgovarao i s općinskim vijećnicima. Kažu da su još 2021. aktima zabranili gradnju spojenih apartmanskih jedinica. No čim se pročulo da će stupiti na snagu, općina je zaprimila 97 novih zahtjeva za građevinsku dozvolu, a njih su morali izdati prema starim pravilima. U Medulinu se zato i dalje gradi, a općina vodi borbu s investitorima.

- Susrećem se gotovo na svakodnevnoj bazi s prijetnjama. Ako investitora pokušaš, neću reći, natjerati, nego usmjeriti kako bi trebalo biti po prostornom, odnosno urbanističkom planu, prijeti se. Ja ih do dandanas nisam prijavila, ali vidjet ćemo što će biti sutra, govori Sanja Folo, pročelnica za prostorno uređenje općine Medulin.

A što sutrašnjica donosi medulinskom turizmu? Zašto bi gosti uopće dolazili u betonsku turističku džunglu gdje uz vrućinu caruju gužva i nedostatak parkirališnih mjesta? Iz Turističke zajednice nude neočekivan odgovor.

- Mi nismo preizgrađeni. Jedna trećina cijele naše općine se nalazi pod raznim režimima zaštite prirode, tako da to je glavni motiv dolaska, ali se postavlja pitanje budemo li i dalje zadirali u prostor, što će se dogoditi, kazao je Mihael Idžaković, direktor TZ-a Medulina.

U mnogim odredištima za masovni turizam diljem Europe već se nešto dogodilo. Prosvjedi protiv masovnog turizma - od Tenerifa, preko Mallorce i Barcelone do Venecije. Nadamo se da našu obalu ne čeka takav scenarij i da za prijeko potreban turistički zaokret nije kasno, piše HRT.

Cijeli video prilog za regionalne vijesti pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 03:35