UDAR NA STANDARD

Tehnički pregled vozila od danas ćete plaćati skuplje: Provjerite koliko su porasle cijene

Naknade za redovni ili izvanredni tehnički pregled za osobni automobil koštat će po novom cjeniku 23,36 eura.

Tehnički pregled vozila

 Jure Miskovic/Cropix

Od danas će vlasnici automobila skuplje plaćati tehnički pregled vozila. Ovo je prvo poskupljenje nakon 10 godina, a vozači će trebati izdvojiti i do 15% više sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

Tvrtka Kompare ilustrirala je kako će se odluka odraziti na džepove vozača na primjeru vozila Volkswagen Golf VII, 1.6 TDI, piše Index.

"Uzmimo za primjer da vozilom godišnje prijeđemo do 10.000 km. Prije poskupljenja trošak tehničkog pregleda i registracije za navedeno vozilo iznosio je 117.65 €. Prihvaćanjem odluke o poskupljenju naknada je porasla na 127.64 €. Razlika je to od 9.99 €", izračunali su, a prenosi Index.

"Troškovi održavanja i funkcioniranja centara za tehničke preglede značajno su porasli, pa je potreba za prilagodbom cijena postala neizbježna. Tehnička neispravnost vozila može biti uzrok prometnih nesreća, stoga je ključno da svi aspekti tehničkog pregleda ostanu na najvišoj razini, kazao je Tomislav Meštrović, direktor poslovnog razvoja kompare.hr.

Naknade za redovni ili izvanredni tehnički pregled za osobni automobil, priključno vozilo ili traktor koštat će po novom cjeniku 23,36 eura. (stara cijena 20,25 eura) Za autobus ili teretni automobil stajat će 37,55 eura (dosad 32,55 eura).

Ispitivanje ispušnih plinova motornih vozila, EKO-test, poskupit će za jedan ili dva eura, ovisno o tipu motora.

Naknade za preventivni tehnički pregled za osobni automobil iznosit će 11,15 eura, a koštale su 9,67 eura.

Naknade za administrativne poslove oko registracije vozil poskupit će u rasponu od 20-tak centi do jednog eura.

Primjerice, poslovi koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole - uvid odnosno provjera dokumentacije o uplati propisanih obveza (porez, carina, obvezno osiguranje, posebna naknada za okoliš, naknada za ceste, upravna pristojba i dr.) koštat će po novom cjeniku 7,06 eura (dosad 6,12 eura).

Ovjera prometne dozvole koštat će 7,06 eura (dosad 6,12 eura). Zamjena i izdavanje registarskih i izvoznih pločica stajat će 2,64 eura (dosad je bilo 2,29 eura). Zamjena ili izdavanje nove prometne dozvole koštat će 7,92 eura (dosad 6.86 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:56