ZAJEDNIČKI IZAZOVI

Talijanska premijerka u Zagrebu: ‘Kontrole na granicama ukidamo čim se situacija smiri‘

Šefica talijanske Vlade rekla je da su kontrole privremene i ukinut će se kad se stvore uvjeti

Giorgia Meloni i Andrej Plenković

 Tomislav Krišto/Cropix

Hrvatska i Italija imaju brojne zajedničke izazove, pogotovo ilegalnu migraciju s obzirom na to da imaju vanjske granice EU. S druge strane, Italija je Hrvatskoj glavni trgovinski partner i prekomorski susjed pa je prilično čudno da je Giorgia Meloni prva šefica talijanske vlade koja je u zadnjih 20 godina posjetila Zagreb.

Na današnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića i Meloni među ključnim temama, uz reformu EU, proširenje, rusku agresiju na Ukrajinu, bilo je i ukidanje graničnih kontrola između Slovenije i Italije, a posljedično i između Slovenije i Hrvatske.

Za hrvatskog premijera posebno je bitno da se to dogodi uoči božićnih blagdana kada brojni Hrvati iz dijaspore dolaze u domovinu. Kako su razlog uvođenja kontrola bili situacija na Bliskom istoku i strah od terorizma, premijerka Meloni rekla je da su kontrole "privremene" i da će se ukinuti čim se stvore uvjeti, odnosno čim se stabilizira geopolitička situacija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima Meloni je rekla da dvije zemlje odlično surađuju, ali da, osim na ekonomskom i industrijskom planu, moraju i strateški zajedno djelovati. Hrvatska i Italija slažu se u potpori proširenju i otvaranju pregovora o članstvu s BiH. Meloni je čak rekla da se umjesto "proširenja" treba koristiti izraz "ponovnog ujedinjenja" sadašnjih kandidata s EU.

Talijanska premijerka komentirala je i nedavni sporazum Italije i Albanije o gradnji centara za azilante na teritoriju Albanije dok čekaju rješenje talijanskih vlasti. Nazvala je taj sporazum "inovativnim" i poručila da će to biti "dobar primjer koji će slijediti i ostale zemlje Europske unije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:43