ULTIMATUM VLADI

Sveučilište na jesen ide u generalni štrajk zbog prijedloga zakona o visokom školstvu?

Za generalni štrajk je na Senatu, kako nam je ispričao Bjeliš, glasovala većina od 60-ak prisutnih članova
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ne povuče li Vlada iz procedure paket zakona iz područja znanosti i visokoga školstva na jesen nas očekuje generalni štrajk zaposlenih na Zagrebačkom sveučilištu . Odlučio je tako zagrebački Senat.

- Nije riječ o klasičnom štrajku. Naša najava odnosi se na odgodu početka nastave u akademskoj godini 2011./2012. Uvjet da do toga ne dođe jest uspostava pune suradnje na izradi budućeg strateškog okvira u području visokoga školstva i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, a u skladu s propisima RH i standardima demokratske procedure - izjavio je nakon sjednice Senata za Jutarnji list rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš. Dodao je kako Sveučilište ne može ne reagirati s obzirom na to da su zakoni koji se nalaze u saborskoj proceduri za njih nepopravljivi i neprihvatljivi te kao takvi dovode u opasnost cijeli sustav.

Ideja da se na novu zakonsku regulativu koju predlaže Vlada odgovori najavom odgode početka nastave potekla je s pet fakulteta: Prava, Filozofije, Medicine, PMF-a te Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. Za generalni štrajk je na Senatu, kako nam je ispričao Bjeliš, glasovala većina od 60-ak prisutnih članova . Nitko nije glasovao protiv takve odluke, a pet je članova Senata bilo suzdržano: četiri studenta i jedan profesor.

- Senat je zauzeo stav da posljedice takve odluke ne mogu snositi studenti pa će se u jesen normalno održavati ispitni rokovi - najavio je Bjeliš.

S obzirom na to da Vlada još nije donijela odluku o tome hoće li svi studenti koji se ove godine upisuju na fakultet studirati besplatno, a upisi počinju u petak, Senat je zaključio kako će, kao i lani, svi studenti kod upisa potpisivati aneks ugovora kojim će se obvezati na to da će sami platiti troškove studija ukoliko to ne učini Vlada.

- Šprancu jednog takvog ugovora danas ćemo poslati svim dekanima - najavio je Bjeliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 16:57