RAZDOR

Šuker: Ograničit ćemo kolektivne ugovore; Sindikati: Generalni štrajk!

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Vlada će ipak jednostrano izmijeniti Zakon o radu, kojim će ograničiti trajanje kolektivnih ugovora, a sindikati zbog toga najavljuju sindikalne akcije, pa i generalni štrajk.

- Vrijeme je da zavedemo red - poručio je ministar financija Ivan Šuker.

Pravilnik o radu

Ministar Šuker potvrdio je da Vlada ide u izmjene članka 262. Zakona o radu nakon današnjeg sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi. Vlada će time ograničiti primjenu prava iz kolektivnih ugovora na najviše šest mjeseci nakon isteka tog ugovora. Ako se u tih šest mjeseci poslodavac i sindikati ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru, zaposleni ostaju bez prava koja poslodavac može regulirati pravilnikom o radu. Prema sadašnjim odredbama Zakona o radu, kolektivni ugovor koji je istekao vrijedi do sklapanja novog.

Poslodavci tvrde da su sindikati zbog takve odredbe otezali s pregovorima, a sindikati procjenjuju da je riječ o novom udaru na radnička prava koji će narušiti sustav kolektivnih pregovora.

Ozbiljan odgovor

- Sindikati moraju ozbiljno odgovoriti na namjeru Vlade da sruši ‘Bibliju radničkih prava’, a to uključuje i organiziranje generalnog štrajka - poručili su sindikalci nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:42