JADNI PRIZORI

Što se dogodilo poljima ovih biljaka? Izgledaju kao zombiji, dio Hrvata krivi sušu, drugi tvrde: ‘Ne, ovo je opasna boleština!‘

Možda slučajevi iz Slavonije nisu isti onima iz okolice Koprivnice...
 Snimila čitateljica

"Što se dogodilo ovim biljkama? To su polja i polja osušenih biljaka, izgledaju kao zombiji, je li moguće da je to od sunca?", pita se naša čitateljica koja nam je poslala fotografije, snimljene prije koji dan u okolici Koprivnice.

S obzirom na to kako je danima bez prestanka vruće prva logika je bila da su suncokreti, a o njima je riječ, sprženi, iako bi čovjek pomislio da vole sunce. Prije nekoliko dana objavljeno je da se u Slavoniji suncokretni i kukuruz izgorjeli uslijed klimatskih promjena, ali našli smo i stručnjaka koji nam je rekao da suncokretima to stanje koje se vidi na fotografijama iz okolice Koprivnice nije od sunca.

image
snimila čitateljica

O tome da su sprženi pisalo se prije par dana.

- Od sredine srpnja površine pod suncokretom i kukuruzom izgledale su fantastično - od izgleda, sklopova, visine do boje, a sada je sve izgorjelo. Ondje gdje je bilo i leda, štete su 50 posto veće - rekao je o stanju tih kultura u uvjetima dugotrajne, ekstremne suše član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, ratar Matija Brlošić iz Piškorevaca, za Glas Slavonije.

Na suncokretu ratari nisu očekivali smanjenje prinosa jer ta uljarica voli sunce, no ovakvu sušu nije izdržao ni najzdraviji, pisali su, kada je naveden i primjer drugog ratara koji je suncokrete zasijao dva tjedna ranije od drugih i dobro je prošao, iako su mu se neki čudili. To su bili slučajevi iz Slavonije, možda nisu isti onima iz okolice Koprivnice...

image

Naime, kada smo poslali fotografije iz okolice Koprivnice Hrvoju Kovaču, koji je vrtlar i stručnjak iz zagrebačkog Botaničkog vrta, on nam je rekao da se tu ne radi o prženju uslijed klimatskih promjena.

- Trebalo bi kao osnovno uzet utorak iz tla na analizu. Mislim prema fotografijama da je to boleština. U ratarskoj kulturi poput suncokreta ima više vrsta bolesti koja ga napadaju plamenjača, crna i koncentrična pjegavost, bijela i suha trulež... Nažalost sve je više hibrida koji i donese sve više bolesti jer se bolest nalazi u samom sjemenu - rekao je Hrvoje Kovač.

Smatra da će nažalost s vremenom još više problema u ratarstvu, voćarstvu, vrtlarstvu...

No, ima i onih koji su napisali na našoj Facebook stranici da suncokretu nije ništa, bar ovima na slici: "Ovako izgled suncokret kad je spreman za branje, stvar je u veličine glave kad pričamo o prinosu.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:45