SKANDAL NA GRANICI

Srpski odvjetnik o Severini: ‘Ovdje je počinjena peterostruka nezakonitost! A podsjetit ću BIA-u što se dogodilo nakon pada Miloševića...‘

Napisao je priopćenje za javnost u kojem se iz pravne perspektive osvrnuo na ovaj slučaj

Severina

 Jure Mišković/Cropix

Poznati srbijanski odvjetnik Čedomir Stojković oglasio se povodom incidenta sa zadržavanjem pjevačice Severine Vučković na hrvatsko-srbijanskoj granici.

Podsjetimo, pjevačica je na granici zaustavljena u 19:35h, a na jednom je privatnom događaju, u sklopu rođendana, trebala nastupiti s početkom u 23:00 sata. Na granici su je držali sve do 23:35h kada je zahtijevala da joj vrate dokumente i omoguće povratak natrag u Hrvatsku. Kada su je zaustavili, policija je pozvala inspektore koji su je navodno ispitivali o Oluji, Srebrenici i litiju (odnosno prosvjedima u Srbiji), a nakon toga su joj pretresli cijeli automobil.

Na svojoj stranici na platformi X Stojković je podržao Severinu.

‘Bravo Severina!

Sjajna ženo!‘

Napisao je i priopćenje za javnost u kojem se iz pravne perspektive osvrnuo na ovaj slučaj. Priopćenje donosimo u cijelosti:

‘Zadržavanje i neprimjereno ispitivanje Severine na granici Srbije provedeno je po naredbi Bezbednosno Informativne Agencije (Sigurnosno Informativna Agencija) (BIA).

Bezbednosno Informativna Agencija u sustav elektronske granične kontrole unese napomenu za određenu osobu: „Zadržati osobu. Obavijestiti BIA na sljedeći broj telefona“.

Ova mogućnost koja se koristi samo i isključivo kada od konkretne osobe postoji opasnost od terorističkih prijetnji, organiziranog kriminala ili drugih mogućnosti za teško ugrožavanje sigurnosti Srbije, i u tom slučaju pripadnici BIA, ili druge sigurnosne organizacije dolaze na lice mjesta i poduzimaju konkretne zakonite mjere prema osobi. Ova mjera provodi se samo ako postoje opasnosti takve hitnosti da bi bez zadržavanja te osobe sigurnost Srbije mogla biti ugrožena.

Suprotno tome prema Severini Vučković, javnoj ličnosti, poduzete su ove mjere zbog njene slobode izražavanja i javnog mišljenja. Iz pitanja koja su joj pripadnici BIA postavili prilikom ispitivanja na granici proizlazi jasno da se BIA interesirala za njene političke stavove i političko mišljenje.

To znači da se BIA sada i otvoreno okrenula političkom aktivizmu koji je zakonom izričito zabranjen toj agenciji!

Također, činjenica da je zabranjenu političku aktivnost BIA provodila na granici uz lišavanje slobode kretanja Severini Vučković, jer sva ta pitanja je BIA mogla postaviti i u Beogradu, uz redovan poziv, proizlazi kristalno jasno da cilj zadržavanja nije bilo prikupljanje sigurnosnih podataka (mada je jasno da su sva postavljana pitanja politička) već neformalno kažnjavanje Severine Vučković zbog njenih javnih stavova, mišljenja, i prava na protest.

Time je počinjena peterostruka nezakonitost. Prvo, time što je BIA postupala suprotno članku 2 i članku 12 Zakona o BIA, jer ona nije imala nikakva saznanja o tome da Severina Vučković provodi djelatnosti usmjerene na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije ili provođenje kaznenih djela, pa je usprkos tome Severinu Vučković unijela u elektronski sustav granične kontrole kao „osobu opasnu za sigurnost Republike“.

Drugo, time što su ove mjere poduzete, a da nikakav istražni niti kazneni postupak nije pokrenut protiv nje. Treće, time što čak i ako je imala bilo kakva pitanja, ona su mogla biti postavljena u Beogradu, uz poziv, jer nikakvi razlozi hitnosti nisu postojali.

Četvrto, pitanja koja su joj postavljena (Jasenovac, Tuđman, Srebrenica, litijum, itd) su jasno politička pitanja o stavovima Severine Vučković, u koja BIA nema nikakva prava da se miješa. I peto, sam proces pregleda osobe, vozila i stvari čak i kada postoji bilo kakva sumnja, traje daleko manje od 4 sata, obično najviše 30 minuta. Ali nikakve sumnje nije bilo i tako je počinjena šesta najveća nezakonitost: samovoljna primjena moći bez ikakvog razloga.

Time su ljudska prava Severine Vučković duboko narušena, i to pravo na slobodu misli, savjesti i uvjerenja (članak 43 Ustava Srbije), pravo na slobodu mišljenja (članak 46 Ustava Srbije) i pravo na slobodu kretanja (članak 39 Ustava Srbije),

Podsjećamo javnost, da BIA ovakvu zloupotrebu provodi prema brojnim osobama sa i bez državljanstva Republike Srbije. U kolovozu 2022. na isti način je maltretiran Zdravko Ponoš. Od veljače do danas 34 puta ovako je na granici maltretiran pisac ovog priopćenja odvjetnik Čedomir Stojković. Ali i brojni brojni drugi, koji zbog izostanka svojstva javnih osoba nisu dobili pažnju javnosti. Svi uvijek iz istog razloga: zbog slobodnog izražavanja mišljenja.

Na primjeru Severine Vučković se sada jasno vidi da BIA kao „tajna služba“ je potpuno vraćena na postavke devedesetih, eru Slobodana Miloševića, i da se sigurnosni resursi ponovno koriste za sprečavanje izražavanja mišljenja, a sve kako izraženo mišljenje ne bi štetilo narativima i propagandi vlasti.

Podsjećamo javnost, ali i Bezbednosnu Informativnu Agenciju da su brojni njeni dužnosnici i pripadnici nakon pada Slobodana Miloševića osuđeni na teške zatvorske kazne zbog ovakvog kršenja ljudskih prava.‘, napisao je Stojković u svom priopćenju za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:53