‘UTVRDITE ČINJENICE‘

Selak Raspudić Odboru za obranu uputila zanimljiv dopis, naciljala je Milanovića: "Citirat ću što je izjavio..."

"Ponajprije mislim na nedavnu izjavu predsjednika Republike u kojoj je ustvrdio da će se ta misija odvijati i/ili da se već odvija na teritoriju Ukrajine"

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Marija Selak Raspudić uputila je SDP-ovu zastupniku Arsenu Bauku zanimljiv dopis u kojem je naciljala svog protukandidata, aktualnog predsjednika države Zorana Milanovića.

Selak Raspudić želi istjerati na čistac situaciju sa slanjem nekoliko časnika Hrvatske vojske u Wiesbaden u sklopu NATO-ovih aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

U dopisu Bauku koji naziva "poticajem" saborska zastupnica koja je kandidatkinja za predsjednicu države napominje da će Sabor 3. listopada, nakon što je predsjednik Milanović odbio dati suglasnost, odlučivati o sudjelovanju u NSATU-u, ali bi prije toga valjalo neke stvari raščistiti.

Selak Raspudić prije svega misli na pitanja bi li slanje naših časnika u tu misiju značilo da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjeluju u ratu u Ukrajini te bi li oni fizički bili u Ukrajini. Pritom citira izjave predsjednika Milanovića u kojima se upravo to tvrdi.

Od Odbora za obranu traži da utvrdi činjenice na isti način na koji je to učinio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je od SOA-e tražio da se očituje o optužbama premijera Andreja Plenkovića da Rusi financiraju predizbornu kampanju Zorana Milanovića. SOA je vrlo brzo odgovorila na upit predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića i dala kratki odgovor koji je glasio da Rusi ne financiraju Milanovićevu kampanju.

Selak Raspudić potiče Ostojićeva stranačkog kolegu Bauka da učini isto i da sazove Odbor za obranu koji će dati odgovor na pitanje šalje li Hrvatska, ako sudjeluje u NSATU-u, time svoje časnike u rat u Ukrajini.

- Poštovani gospodine Bauk, dana 3. listopada 2024. predsjednik Hrvatskoga sabora je u dnevni red 3. sjednice Hrvatskoga sabora uvrstio Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

image

Arsen Bauk

Darko Tomas/Cropix

Prijedlog odluke izazvao je veliki interes javnosti prvotno stoga što je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, uskratio davanje suglasnosti na spomenutu odluku. Slijedom navedenoga donošenje odluke prepuštano je u cijelosti Hrvatskom saboru - uvod je u dopis koji je Milanovićeva protukandidatkinja uputila Bauku.

Sabor treba utvrditi činjenice

U dopisu ističe da su se u javnosti pojavile oprečne informacije o činjenicama povezanima s tom odlukom i posljedicama mogućeg sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NSATU-u, pa kaže da je stoga potrebno prije odlučivanja na sjednici Sabora, kao prethodno pitanje, razriješiti sve nedoumice koje se pojavljuju u vezi s tom odlukom.

- Ovdje ponajprije mislim na nedavnu izjavu predsjednika Republike u kojoj je ustvrdio da će se ta misija odvijati i/ili da se već odvija na teritoriju Ukrajine. Relevantni dio njegove izjave u cijelosti donosim u nastavku:

"Dakle, već ovo što znamo, jasno pokazuje da NATO kroz tu misiju po prvi puta ulazi u stožerno planiranje rata u Ukrajini. Ima li netko iz NATO-a da vam to opovrgne? Kako se to zove? Jesu li ljudi koji bi trebali sudjelovati fizički u Wiesbadenu ili su u Kijevu, to je tako svejedno. Dakle, i da nisu fizički u Ukrajini, a jesu, tvrdim i znam to, i onaj koji to skriva obmanjuje europsku javnost, jer građani to trebaju znati." (Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-kroz-misiju-nsatu-nato-po-prvi-puta-ulazi-u-stozerno-planiranje-rata-u-ukrajini/, 8. listopada 2024.) - navela je Selak Raspudić u dopisu Bauku.

Upozorila je na veliku količinu informacija i dezinformacija koje o ovoj temi kolaju u javnom prostoru te "na prethodne napore Hrvatskog sabora, poglavito Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji su opravdano išli prema tome da nedvojbeno utvrde činjenično stanje", a zatim je istaknula da očekuje da i resorni Odbor za Obranu postupi na istom tragu.

image

Zoran Milanović

Ranko Suvar/Cropix

- Uistinu je vrijeme da prekinemo kontaminaciju javnog prostora nepotvrđenim politikantskim tezama koje utječu na ugled Republike Hrvatske, njezin međunarodni položaj, ali i sigurnost njezinih građana. Od najviših državnih dužnosnika građani opravdano očekuju da svoje tvrdnje potkrijepe dokazima, a naša je obaveza kao saborskih zastupnika da one koji ne govore istinu razotkrijemo i pozovemo na odgovornost - kaže Selak Raspudić.

Nastavlja da iz Milanovićeve izjave koju je citirala nedvojbeno proizlazi da Milanović ima saznanja da će se NSATU odvijati i na teritoriju Ukrajine te da netko to taji građanima, pa predlaže da Odbor za obranu od Ministarstva obrane i drugih tijela pribavi pouzdane informacije o tvrdnjama koje je o NSATU-u iznio predsjednik Republike.

Također traži da Odbor za obranu po pribavljanju potrebnih informacija održi posebnu dodatnu sjednicu na kojoj će razmotriti primljene informacije te o tome izvijestiti Sabor.

- Bez provjere navedene tvrdnje Predsjednika Republike nemoguće je imati kvalificiranu raspravu u Hrvatskom saboru jer je izjava Vrhovnog vojnog zapovjednika u suprotnosti s pisanim obrazloženjem aktivnosti NSATU o kojoj će glasovati zastupnici Hrvatskog sabora - zaključila je Selak Raspudić.

Bauk nam je potvrdio primitak dopisa Marije Selak Raspudić, ali ga, kako je kazao, nije stigao pročitati, no poručio je da će "sve biti u redu", u smislu da će Odbor za obranu raspraviti sve što je potrebno vezano za ovu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 13:04