LAŽNO OBEĆANJE

Šef splitskog SDP-a iskopao Puljkovo predizborno obećanje o gorućem problemu: ‘Prošle su tri godine, realizacija nula...‘

‘Split je grad koji postaje preskup za penzionere i ljude koji žive od plaće‘, rekao je Davor Matijević

Davor Matijević

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Davor Matijević, šef splitskog SDP-a, nastavio je s objavama u kojima "raskrinkava" Ivicu Puljka koji je zadnjih dana jako aktivan na predstavljanju projekata koje je realizirao kao gradonačelnik, piše Slobodna Dalmacija.

U svojoj najnovijoj objavi osvrnuo se na Puljkovu najavu da će u prvih šest mjeseci novog mandata krenuti u realizaciju izgradnje stanova za iznajmljivanje.

- Od neovisnosti do danas Split je izgubio preko 40.000 stanovnika. (Ivo) Baldasar je naručio studiju, u vrijeme (Andra Krstulovića) Opare je rađena još jedna studija od strane IRMO instituta i obje daju crne prognoze koje se svakodnevno ostvaruju, a vlast ne radi ništa da se to promijeni.

Split je grad koji postaje preskup za penzionere i ljude koji žive od plaće. Raste Solin, rastu Kaštela, Podstrana i kad tome dodate europske trendove obitelji sa sve manje rođene djece onda dolazimo tu gdje jesmo. Splitom se upravlja kao malim turističkim mjestom koje će jednom ako iz bilo kojeg razloga turizma nestane ostati grad duhova.

Pod pritiskom turizma i apartmanizacije cijena stanovanja u Splitu nije više za normalne ljude. Tko to može dati 800 ili 1000 € za najam ili 4000-5000 € za kupnju stana? Pa koliku plaću moraš imati da bi to pokrio?

Kao vijećnik, ispred SDP-a sam predložio 5 lokacija za gradnju POS-ovih stanova i stanova za dugotrajni najam: Kila, Kamen Šine, Ravne njive, Brda i Žnjan.

Gradonačelnik je u kampanji obećavao kako će priuštivo stanovanje njemu biti primarni problem kojem će posvetiti maksimalnu pozornost. Išao je toliko daleko da je obećao početak realizacije projekta u čak prvih 6 mjeseci mandata. Prošle su 3 godine, a od svih najava realizacija je nula (0) lokacija i nula (0) metara kvadratnih.

Da bi se razvio projekt POS-ovih stanova i stanova za dugotrajni najam potrebno je proći određene faze. Naš gradonačelnik je od svega ispunio samo prvu fazu, a to je presica i najava.

Proces realizacije projekta po fazama:

1. Pompozna najava i PR članci - DA

2. Raspisivanje i realizacija arhitektonskog natječaja - NE

3. Kupovina i ugovaranje zemljišta - NE

4. Javna nabava za usluge projektiranja - NE

5. Izrada Idejnog projekta (ukoliko postoje imovinsko-pravni problemi ili će se projekt izvoditi fazno) - NE

6. Ishođenje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja - NE

7. Ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš

Ovisno o ocjeni:

A) Elaborat zaštite okoliša - NE

B) Studija utjecaja na okoliš - NE

8. Ishođenje Lokacijske dozvole - NE

9. Izrada Glavnog projekta - NE

10. Potvrde na glavni projekt - NE

11. Ishođenje Građevinske dozvole - NE

12. Izrada Izvedbenog projekta - NE

13. Javna nabava za izvođenje radova i stručni nadzor - NE

14. Izvedba radova - NE

15. Uporabna dozvola - NE

16. Natječaj za kupnju/najam stanova - NE

17. Ugovaranje kupnje/najma stanova - NE

Ovi rezultati su poražavajući za ijednu vlast, ali ne sumnjam da će u ovih 16 dana novog obećavanja i priuštivo stanovanje ponovo doći na red samo čisto sumnjam da će mu ljudi ponovo povjerovati - ustvrdio je Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 16:23