KUPOVINA NA PAUZI

SDP-ovac Vidović: ‘Bila bi avantura kupovati avione dok na Baniji nemaju uvjete za život‘

‘Danas tu temu uopće nismo otvarali, a koliko ja znam i kao što vidi cijela javnost, taj je proces na ‘stand-by‘-u‘
Franko Vidović
 Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Franko Vidović u srijedu je, nakon sjednice tog tijela, izjavio je da je kupovina borbenih aviona do daljnjeg na 'stand-by'-u i da bi bila avantura ići u njihovu nabavu dok ljudi na Banovini nemaju osnovne životne uvjete.

"Prilikom prezentacije plana nabave Ministarstva obrane Republike Hrvatske za 2021. godinu nije bilo riječi o nabavi borbenih aviona. U prošlom sazivu Odbor za obranu dao je prethodno mišljenje o nabavi aviona, ono je bilo pozitivno i Odbor više nema nikakvu ulogu u budućem vremenu. Postupak vodi MORH, a nakon toga ide na Vladu ili Savjet za obranu", izjavio je Vidović nakon sjednice Odbora.

Danas tu temu uopće nismo otvarali, a koliko ja znam i kao što vidi cijela javnost, taj je proces na 'stand-by'-u. "Mislim da je dobro da je na 'stand-by'-u sve dok imamo ljude na Baniji koji nemaju riješen problem stanovanja i osnovne životne uvjete. Bez obzira na to što podržavam nabavu aviona, mislim da bi bila avantura u ovom trenutku krenuti u to", poručio je Vidović.

Izvijestio je da su iz Ministarstva obrane Odbora vrlo detaljno iznijeli plan nabave Ministarstva obrane za 2021. godinu, a ono što je vrlo razvidno da je zbog krize izazvane covid-19 i proračun MORH-a smanjen za 600-injak milijuna kuna, što se osjetilo na planu nabave.

No, dodao je, veseli me da MORH vodi računa o hrvatskim tvrtkama i nastoji poticati hrvatsku vojnu industriju i 99 posto ugovora je potpisano s hrvatskim tvrtkama. Jačanje hrvatske vojne industrije i briga o njoj od strane MORH-a i Vlade osigurava i neovisnost vojske, a znamo što to znači u najtežim uvjetima, zaključio je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:40