REAKCIJE ANALITIČARA

‘SDP je ostvario dobar rezultat - i upravo bi ta činjenica mogla biti njihov najveći budući problem!‘

U izbornoj noći razgovarali smo s Goranom Čularom, profesorom politologije s FPZG-a te Ivanom Rimcem, profesorom s Pravnog fakulteta u Zagrebu

Stožer SDP-a u izbornoj noći 

 Damjan Tadic/Cropix

- Za razliku od prošlih izbora kad im se dogodio "crni labud" pa su osvojili manje od očekivanog, HDZ-u se na ovim izborima dogodio, recimo to tako, "bijeli labud" pa su osvojili dva mandata više. Taj šesti mandat dobili su na tijesnoj razlici i tek će se analizirati bi li on otišao širokoj listi predvođenoj Valterom Flegom ili SDP-u - kazao nam je komentirajući izborne rezultate za Europski parlament izvanredni profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Goran Čular. U izbornoj noći smo njega i profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ivana Rimca, zamolili da nam prokomentiraju rezultate jučerašnjih izbora za EP, ali i iznimno nizak odaziv na njih.

Po odazivu smo se, ističe Čular, gotovo vratili na 2013. na izlaznost koju smo imali prvim izborima za EP. "Mislim da su se i stranke umorile od parlamentarnih izbora, a vjerojatno i birači. Protekli izbori za Sabor imali su veliki odziv u odnosu na prethodne, bili su dosta napeti, dogodio se neki oblik klimaksa i političke stranke i birači su se zamorili i emocionalno ispraznili, nije bilo ni naročite kampanje, pa se na ovim izborima dogodio neki vid antiklimaksa. I inače birači ne vole kad su izbori zaredom.

I Rimac se slaže da je vrlo mala izlaznost na ovom izborima znak da su građani emocionalno iscrpljeni izborima za Sabor, ali ističe da se ni političari ni birači nisu previše angažirali oko izbora za EP.

"Kampanja je bila mlaka i nefokusirana na bitne teme, čemu je najznačajniji doprinos dao pobjednik ovih izbora - HDZ i Plenković koji je nosio listu iako je jasno da nema nikakvu namjeru ići EP", tvrdi Rimac. SDP je, ističe ovaj profesor, ostvario solidan rezultat, a omjer glasova u odnosu na HDZ procentualno je bolji od omjera mandata. I rezultati za Sabor i ovi na jučerašnjim izborima pokazuju, ističe Rimac, da je SDP digao svoj rejting koji je bio u padu. Dobar rezultat SDP-a je, dodaje, posljedica i solidnog rada triju ključnih kandidata te stranke: Biljane Borzan, Freda Matića i Tonina Picule.

I profesor politologije Goran Čular slaže se da je rezultat koji je ostvario SDP dovoljno dobar da im omogući da malo lagodnije krenu u svoje unutarnje promjene te dodaje: "Jedino da ih to ne sputa da krenu u nužne promjene".

DP je, primjećuje Ivan Rimac, ulaskom u HDZ počeo gubiti svoj identitet i to se odrazilo na ovim izborima jer su već izgubili dio svoje popularnosti.

Loš rezultat Mosta je najveće iznenađenje izbora. Obojica naših sugovornika se slažu da je odlazak bračnog para Raspudić u nekoj mjeri naštetio toj stranci. I dok Rimac ističe kako je neuspjehu Mosta pridonijela činjenica da nemaju kandidata koji bi bio izrazito profiliran prema europskoj politici, Čular kao razlog neuspjeha navodi činjenicu da su se mostovci previše pouzdali u svoju medijsku prisutnost jer nemaju puno članstva niti puno terenskog rada.

Možemo! je, ističe Čular ostvario lošiji rezultat nego na parlamentarnim izborima, taj mandat su osvojili dosta teško. Ta zeleno-lijeva politička platforma, objašnjava Čular nije ostvarila onaj tip mobilizacije birača kakav su imali na izborima za Sabor. "Očito im ne odgovara atmosfera koja ne podiže ljude na izlazak na izbore", zaključuje Čular.

Na pitanje jesu li rezultati jučerašnjih izbora za EP pokazali da svjedočimo rastu europske desnice te hoće li se to odraziti na politiku EU, Čular odgovara: "Europska desnica u valovima napreduje još od osamdesetih godina prošlog stoljeća i ovo je po meni treći val u zadnjih 40 godina da se europska desnica diže. Mene čudi da se i političke stranke i novinari, pogotovo stranke ljevice i centra ponovo iščuđavaju i iznova pitaju što će se sad dogoditi s demokracijom i ljudskim pravima u Europi, a ne pitaju se zašto građani glasaju za desne stranke. Kad bi se stranke ljevice i centra upitale to jednostavno pitanje i pokušale dati odgovore, možda bi učinili puno više nego sadašnjim ukazivanjem na tu prijetnju koju donosi uspon desnice. Koliko u ovom času vidim uspon desnice nije tako snažan da bi značajno utjecao na upravljanje EU, ali je itekako snažna poruka koju je, kao što vidimo, Macron shvatio još istu večer."

Ivan Rimac naglašava da ratovi i rast tenzija u međunarodnim odnosima idu u prilog desnici. "To je ključni element koji je doveo do radikalizacije i jačanja desnice u nizu država EU i desnica će sasvim sigurno dati izvjesni ton raspravama u Europskom parlamentu. No činjenica da su Europski pučani i socijaldemokrati zadržali ključne pozicije u EP ipak su jamstvo da desnica neće davati dominantan smjer politici EU", kazao nam je Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 10:12