CIRKUS U TISNOM

Ruši se luksuzni kamp ‘težak‘ 6 milijuna €, stigle i kamere HRT-a, poznati zagrebački poduzetnik bijesan: ‘Ma rušit ću ga ja sam!‘

Početkom godine ukinuto im je rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti koje je bilo valjano do kraja 2024.

Luksuzni kamp i Željko Pereković, otac vlasnika kampa 

 /Hrt

Rušenje velikog luksuznog kampa u Tisnu na otoku Murteru počelo je prema nalogu Državnog inspektorata.

Kako doznaje HRT, građevinska je inspekcija još prošle godine donijela rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, na što se investitor žalio, kao i na sva iduća tri rješenja o novčanim kaznama jer nije postupio po nalazu inspekcije.

Luksuzni odmor u prirodi nastao je na temeljima kampa starog više od 40 godina koji su novi vlasnici, poznata zagrebačka poduzetnička obitelj Pereković, odlučili modernizirati i uložili u njega čak 6 milijuna eura. Kamp je dobivao čak i turističke nagrade, pohvalio se investitor i resornog Ministarstva, a onda je na vrata pokucala i građevinska inspekcija.

"Utvrđeno je da je investitor izgradio više stambeno-poslovnih građevina za iznajmljivanje unutar obuhvata kampa i bazene, nadstrešnicu sa solarnim panelima, parking s potpornim zidom i sportsko igralište, sve bez prethodno ishođene pravomoćne građevinske dozvole," stoji u odgovoru Državnog inspektorata, prenosi HRT na čijim stranicama možete pogledati i cijeli video prilog.

image

Početak rušena Olivia Green Campinga, kampa s mobilnim kucicama

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Investitor tvrdi - u kamp su postavljene mobilne kućice, kao u mnogim kampovima u Hrvatskoj, a ne građevine.

"To je izvještaj gospođe inspektorice koja je to dala i nakon toga kreće ovaj kaos. Zašto, zbog čega? Gledajte, to je bio jedan strahovito veliki pritisak, što imamo informacije, i na Ministarstvo turizma da nam se ne produži dozvola," kaže poduzetnik Željko Pereković, otac vlasnika kampa.

Naime, početkom godine ukinuto im je rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti koje je bilo valjano do kraja 2024. O razlozima zasad u Ministarstvu turizma i sporta ne mogu govoriti.

"Protiv rješenja od 18. siječnja ove godine ugostitelj ZELENA LUKA d.o.o. Tisno pokrenuo je upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu. S obzirom na to da je spor još u tijeku, ukazuje se na Zakon o sudovima, kojim je propisano da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke," stoji u odgovoru Ministarstva turizma i sporta.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Je li kamp uopće mogao raditi?

Na temelju ukinutog rješenja, Turistička je inspekcija uoči ljeta zabranila rad kampu. Koji je još prošle godine dobio i rješenje o uklanjanju i 3 rješenja o novčanim kaznama zbog neizvršenja uklanjanja. Na sve se to investitor žalio, Upravni sud u Splitu odbio je sve tužbe.

"Zato što je to, reći ću otvoreno, bio pritisak na sutkinju, apsolutno," kaže Pereković za HRT.

Nakon daljnjih žalbi, dočekali su ih strojevi izvođača radova za Državni inspektorat, a zahtjev za odgodu rušenja im je - odbijen.

"Ali ovo silovanje, da se ide na izvršenje toga, da se to ide porušiti - pa ‘ajmo pričekati da Visoki upravni sud u Zagrebu donese svoje rješenje," apelira Pereković, koji poručuje da će sam sve srušiti ako je kriv.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:08