FENSKA BURA

Rijedak fenomen zahvatio Hrvatsku, počeo trodnevni pakao, u jednom mjestu u ponoć izmjereno 35 stupnjeva!

U ponoć je Baška Voda mjerila ekstremnih 35°C, a Makarska, Brela i Omiš bilježe 34 stupnja Celzijusa

Makarska

 Ivo Ravlic/Cropix

Hladna fronta koja je u nedjelju prešla preko Hrvatske, donijela je osvježenje samo na kontinentu, no Dalmacija se i noću ‘kuhala‘ zahvaljujući fenomenu ‘fenske bure‘, piše Dalmacija Danas.

Bura je u ranu večer zapuhala na sjevernom Jadranu, a ponegdje, kao na Krčkom mostu, najjači udari bili su blizu orkanskih vrijednosti. U kasnim večernjim satima umjerena bura s pokojim jakim udarom stigla je i do srednje Dalmacije, na splitsko i makarsko područje.

No dolazak bure bio je praćen rastom temperature zraka, što znači da je imala fenski učinak. DHMZ je upravo zbog očekivane tople noći izdao crveni stupanj upozorenja na Meteoalarmu za obalu i otoke Dalmacije.

U ponoć je Baška Voda mjerila ekstremnih 35°C, a Makarska, Brela i Omiš bilježe 34 stupnja Celzijusa. Na 33 su Kaštel Gomilica, Solin, ali i splitski kvartovi Gripe, Lokve, Split 3 i Spinut. 32°C se mjeri u Selcima na Braču, Čiovu, Trogiru... Fenski učinak bure jasno se vidi na primjeru Žrnovnice gdje bura stiže s Mosora. Temperatura se padom mraka bila snizila na 25°C, a vlaga je bila 75 posto. Dolaskom bure temperatura je porasla na 32°C, a vlaga pala na 41 posto. Sredinom noći bura još nije bila stigla na dubrovačkom područje, ali tamo će skoro ‘zafenirati‘.

Ponedjeljak će biti najtopliji dan tjedna, a bura će nas pratiti sve do srijede kada će prestati sredinom dana, piše Dalmacija Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 09:11