NEZADOVOLJNI UČENICI

RIJEČKI GIMNAZIJALCI STALI UZ PREMJEŠTENOG VJEROUČITELJA 'Uzeli ste praznike, sad i Marina, što je sljedeće?'

Branimir Mihalinec, Marin Miletić i Vilim Ribić
 Boris Kovacev / CROPIX

Dvjestotinjak učenika Prve riječke sušačke gimnazije prosvjedovalo je u petak pred zgradom gimnazije u Rijeci zbog premještaja vjeroučitelja Marina Miletića iz te gimnazije u Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci.

Kako su istaknule predstavnice učeničkog vijeća na prosvjedu, traže odgovor na pitanje zašto je Marin Miletić premješten u drugu školu. "Ne želimo da ode u drugu školu, škola postoji zbog nas i imamo se pravo boriti za našeg vjeroučitelja jer je uspio ujediniti cijelu gimnaziju", istaknule su.

Okupljeni učenici su vrlo bučno skandirali ime Marina Miletića, a neki od njih nosili su natpise s porukama kao što su: "Naučio me rame uz rame, ne ostavljaj ni jednog samog u borbi", "A nas se ne pita?", "Kako je ravnateljica ukrala Božić" i "Uzeli ste praznike, sad i Marina, što je sljedeće?"

Predsjednica učeničkog vijeća Josipa Tadić izjavila je novinarima da su se okupili jer žele dobiti odgovor na pitanje zašto je Miletić premješten iz gimnazije u kojoj je radio 14 godina.

"Kucali smo na mnoga vrata, ali nam odgovor nitko ne želi reći. Ravnateljice gimnazije jučer nije bilo, a u Katehetskom uredu Riječke nabiskupije nam se odbijaju javiti", rekla je.

Zamjenica predsjednice učeničkog vijeća Tessa Tomas rekla je kako "nije fer da se profesor ovako iznenada premjesti u drugu školu, i to zato što nije ništa loše učinio.Dapače, za nas je učinio samo dobro. Uredio je učionicu i cijeli jedan kat te ujedinio cijelu školu, svi ga volimo i on voli puno nas i uvijek nam pomogne kad nam treba. Puno nam znači ovaj prosvjed jer želimo pokazati da smo svi jedno i da nećemo tako lako dopustiti da ode u neku drugu školu bez borbe", rekla je.

Na pitanje zašto ne prosvjeduju pred Riječkom nadbiskupijom s obzirom na to da o premještaju odlučuje isključivo njezin Katehetski ured, odgovorila je kako nije bitno gdje prosvjeduju, nego je bitno da se njihov prosvjed čuje.

"Nije samo Nadbiskupija u pitanju, nego i škola, koja može dati glas u ovom slučaju, može se izboriti za to da profesor ostane, a mi ne vjerujemo da se škola dovoljno potrudila da to ostvari", rekla je.

Istaknula je kako odgovor na pitanje zašto je vjeroučitelj premješten traže od Riječke nadbiskupije, ta da od nje traže i da se odluka poništi.

Ravnateljica gimnazije Đudita Franko potvrdila je u izjavi za novinare da je premještaj odluka Katehetskog ureda. Na pitanje može li se žaliti na tu odluku, odgovorila je da može, ali, dodala je - žalila se ili ne - to je isključivo u ingerenciji tog ureda. Ocijenila je kako je šteta što je Miletić tako otišao, ali, dodala je, to je možda novi izazov za njega. O plakatima zalijepljenim na zgradu gimnazije, kojima se i nju proziva, rekla je da učenici vole svojeg profesora te kako je normalno da je ona prva koja im je kriva iako nema ništa s tim.

Vjeroučitelj Marin Miletić, od čijeg se govora na sindikalnom skupu prosvjetara u Zagrebu u studenom ogradila Riječka nadbiskupija, premješten je iz Prve riječke sušačke gimnazije u Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci, potvrdila je Riječka nadbiskupija. Doznaje se da u Prvoj riječkoj sušačkoj gimnaziji ostaje do kraja polugodišta, a u novoj školi počinje raditi početkom drugog polugodišta.

U oproštajnom blogu od gimnazije Marin Miletić ističe kako je vrijeme da nakon 14 godina ide dalje.

"Učinio sam u gimnaziji sve što sam mogao. Koju god cijenu trebao platiti, platit ću. Po savjesti do kraja", navodi Miletić. "Ponosan sam na štrajk, što smo se držali zajedno nas najveći broj. Ponosan sam na svoj govor na Trgu bana Jelačića i ne bih ni slova mijenjao, takav sam", istaknuo je.

Riječka nadbiskupija se nakon sindikalnog skupa na Trgu bana Jelačića potpuno ogradila od govora Marina Miletića, navodeći da o tome nije obavijestio crkvena tijela niti se s njima konzultirao.

Miletić je na prosvjedu rekao da štrajkaju jer ne žele anonimne prijave. "Gospodine premijeru, ovo je liga prvaka. Mi učitelji smo liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", rekao je.

Osim što radi kao vjeroučitelj, Miletić je aktivan i na drugim poručjima društvenog života u Rijeci. Vrlo je aktivan u udruzi katoličkih skauta, pokretač je akcija poput obilježavanja tragedije Vukovara u Rijeci, zauzima se za Hod za život, protiv pobačaja, vodi vlastiti podcast i jedanput na tjedan gostuje u programu Radio Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:38