IVICA LUKŠIĆ O 4. VALU

Ravnatelj KB Dubrava: Mi smo spremni. Imamo veliko iskustvo, 7 mjeseci smo samo liječili covid bolesnike

Gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je istaknuo kako čekaju jesen i izgledni četvrti val koronavirusa
Ivica Lukšić
 Goran Mehkek/Cropix

Prof dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Tema razgovora bila je priprema bolnica za nadolazeći jesenski val. Premda je zbog manjeg broja zaraženih Klinika za infektivne bolesti primarni centar, u slučaju porasta novozaraženih i zaprimljenih u bolnice, skrb će preuzeti Specijalna bolnica za plućne bolesti, KB Dubrava te KBC Zagreb i Sestre milosrdnice.

Trenutna bilansa pacijenata u bolnicama je 427 oboljelih, od kojih je na respiratorima njih 55.

- Od početka pandemije, u fokusu našeg interesa je bio bolesnik i osigurati što bolje uvjete za liječenje svih bolesnika. Iskustvo koje imamo iz prethodne zime kad su u Dubravi radili liječnici i sestre iz drugih bolnica doprinijeli su tome da oni mogu imati covid odjele u svojim ustanovama. To će omogućiti da mi osim zbrinjavanja covid bolesnika zbrinjavamo i ostale bolesnike. Od početka se traži najbolji balans kako pružiti zdravstvenu skrb svima na najoptimalniji način u uvjetima pandemije, rekao je.

Tijekom ljeta su imali 40 bolesnika, a od kojih je samo jedan bio cijepljen, no s jednom dozom.

- Cjepivo sigurno pomaže i sprječava teže oblike bolesti, poručio je Lukšić ljudima koji se još premišljaju oko cijepljenja.

Dotakao se svojih očekivanja za jesen, gdje smatra da će biti hospitalizacije i većih anamneza kod onih koji nisu cijepljeni, kod kojih su uočili težu kliničku sliku. Spomenuo je i procijepljenost bolnice - 90 posto liječnika je cijepljeno te 70 posto medicinskih sestara.

- Mi smo spremni. Imamo veliko iskustvo, sedam mjeseci smo samo liječili covid bolesnike. Trudimo se pružiti najbolju skrb svima.

Odluka da druge bolnice brinu za covid bolesnike mogla bi znatno rasteretiti njegovu bolnicu po pitanju lista čekanja za bolesnike koji će čekati svoje liječnike te je osigurao javnost kako će on učiniti sve da to bude što protočnije, brže i bezbolnije u navedenom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:25