REAKCIJA

PREDSJEDNICA O SLOBODI MEDIJA 'Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka. Sjetite se da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan'

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović na svom Twitter profilu osvrnula se danas, na Dan žena, na slobodu medija u Hrvatskoj.

Evo što je poručila tjedan dana nakon velikog novinarskog prosvjeda "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", u organizaciji HND-a, te iznenadnog upada u redakciju Net.hr-a i legitimiranja novinarke Đurđice Klancir na zahtjev odvjetnika HDZ-ova župana Žinića.

- Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija. Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan. Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu. Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, prije četiri godine nakon što su Hloverka Novak-Srzić i Elizabeta Gojan dobile otkaz, zbog medijskih istupa nakon prijenosa inauguracije, reagirala je i sama predsjednica.

- Neugodno me iznenadila informacija o izvanrednom otkazu urednicama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić na HRT-u. Zalažem se za medijske slobode uz istodobno poštivanje profesionalne novinarske etike, nemiješanje nas državnih dužnosnika u uređivačku politiku, a pogotovo za poštivanje neovisnosti HRT-a kao javnog medijskog servisa. Mi političari moramo biti spremni istrpjeti sve vrste kritika, čak i onda kad se pokažu neutemeljene. Nadam se da će vodstvo HRT-a još jednom razmotriti odluku o otkazu novinarima' - napisala je Kolinda tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:09