TEŠKE POSLJEDICE

Potresni prizori u Slavoniji, mještani u nevjerici, golim rukama spašavaju ribe: ‘Sve umire pred našim očima‘

Građani su u utorak samoinicijativno spasili oko 1000 riba dok napominju kako ribočuvara nema nigdje

Mrtvo korito Orljave

 034 portal

Dugotrajna suša koja je ove godine pogodila Slavoniju ostavila je iza sebe teške posljedice. Tako je presušilo korito rijeke Orljave u Požegi, vitalne vodene žile koja je napajala okolna naselja i poljoprivredna polja, piše 034 portal.

image

Mrtvo korito Orljave

034 portal

Fotografije prikazuju mrtvo korito Orljave - gdje su nekad tekle brze vode, sad se prostiru samo ispucala zemlja i suho kamenje. Životinjski i biljni svijet je nestao ili je na rubu opstanka. Mještani, čiji su životi usko povezani s rijekom, izražavaju duboku zabrinutost i tugu, svjedočeći promjenama koje ugrožavaju ne samo njihov način života, već i opstanak cijele zajednice.

"Rijeka je bila izvor života za nas, a sad gledamo kako priroda odumire pred našim očima", kaže jedan od zabrinutih stanovnika.

image

Mrtvo korito Orljave

034 portal

Kako neslužbeno doznaje 034 portal, građani su u utorak samoinicijativno spasili oko 1000 riba dok napominju kako ribočuvara nema nigdje. Mnogi se pitaju zbog čega guma na brani nije podignuta kako bi akumulirala dio vode, dodajući da je sad pravo vrijeme za uređenje i produbljivanje korita rijeke Orljave.

image

Mrtvo korito Orljave

034 portal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 19:53