udar na budžet

Poskupljuju tehnički pregledi, vozači negoduju, nije svejedno ni poduzetnicima: ‘Nije dobro...‘

Iako cijene tehničkog pregleda nisu rasle 10 godina, dodatni je to udar na budžet vozača

Ilustrativna fotografija

 Jure Miskovic/CROPIX

Sredinom rujna trebao bi poskupjeti tehnički pregled, i to u prosjeku za 15-ak posto, odnosno 10 eura. I dok vozači negoduju, iz Centra za vozila ističu da se naknade nisu mijenjale 10 godina te da će to pridonijeti sigurnosti u prometu i preciznosti tehničkog pregleda. Najavljeno poskupljenje nije dočekano s odobravanjem. No vozači sliježu ramenima, što je tu je, piše HRT.

Iako cijene tehničkog pregleda nisu rasle 10 godina, dodatni je to udar na budžet vozača. Nezadovoljni su i poduzetnici koji vozilima zarađuju za život.

- Za nas nije dobro i sve manje smo konkurentni, i na našem i na europskom tržištu, tako da je nama sve teže poslovati. Nemamo nikakve subvencije, nikakve poticaje, s obzirom na to da imamo stari vozni park. Prijevoznici u Hrvatskoj tako će početi odumirati, rekao je predsjednik Udruženja prijevoznika grada Zagreba, Zdravko Bubnić.

U Hrvatskoj je 160 stanica za tehnički pregled, a vlasnik većine je Centar za vozila Hrvatske. Objašnjavaju da poskupljenje od 15,4 % nije preveliko, a prikupljena sredstva uložit će se u nabavu novih uređaja.

- Do promjene cijena tehničkih pregleda i registracijskih postupaka dolazi zbog usklađivanja s inflatornim kretanjima kojima smo svi svjedoci u posljednje vrijeme. Radi se o razlici cijena od 2 do 5 eura ovisno o registracijskom postupku ili vrsti tehničkog pregleda - istaknuo je Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova odluku o poskupljenju naknada uputilo je u javnu raspravu 2. kolovoza i očekuje se da će više cijene tehničkog pregleda vozila na snagu stupiti sredinom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 21:46