OPSADNO STANJE NA HVARU

Policija osigurava vijećnicu, donosi se važna odluka o Carpe Diemu, objavljena cijela kronologija događaja u Garifulu!

Policijska uprava splitsko-dalmatinska objavila je detalje krim istraživanja oko krvavog incidenta na Hvaru

Tijek nasilja u hvarskom restoranu gdje su upali snagatori u crnom i muškarac u bijeloj košulji

Policijska uprava splitsko-dalmatinska objavila je detalje krim istraživanja oko krvavog incidenta na Hvaru, kada je Josip Ćurković Ćos (62) u restoranu Gariful napao njegovog vlasnika Ivana Kapetanovića i kuhara Dinka Petričevića Miju.

Opsežno policijsko priopćenje objavit ćemo u cijelosti u nastavku.

"U odnosu na sukob koji se dogodio u nedjelju 28. srpnja u ranim jutarnjim satima dovršen je drugi dio kriminalističkog istraživanje i to nad dvanaest osoba.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dvojica muškaraca, 36-godišnjak i 46-godišnjak na štetu dvojice muškaraca ostvarili obilježja kaznenog djela Teška tjelesna ozljeda u pokušaju (pomaganje) opisno u članku 118. st.1. u svezi članka 34 i u svezi članka 38. Kaznenog zakona. Nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu upućeno je posebno izviješće kao nadopuna ranije podnesene kaznene prijave.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je deset osoba ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dvije osobe prekršaj iz čl. 6, a osam osoba prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će nadležnom općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog (jedna osoba je sankcionirana izdavanjem prekršajnog naloga).

Obzirom da je u događaju sudjelovao zaštitar ugostiteljskog objekta, te djelatnici zaštitarske tvrtke odmah smo o događaju obavijestili Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Split kako bi mogli provesti postupak nadzora nad radom zaštitara, a i Državni inspektorat obzirom da je događaj bio u ugostiteljskom objektu.

KRONOLOGIJA

U cilju točnog informiranja javnosti donosimo kronologiju utvrđenih činjenica i poduzetih radnji u dosadašnjem kriminalističkom istraživanju događaja:

- U nedjelju, 28. srpnja 2024.godine u 01:38 sati 62-godišnji muškarac ulazi u ugostiteljski objekt, komunicira s 43-godišnjakom i odlazi, u 01: 41 sat 62-godišnjak ponovno dolazi u objekt obraća se 43-godišnjaku koji ga odguruje od sebe. Nakon toga 62-godišnjak udara 43-godišnjaka koji ga odguruje, nakon čega se u sukob uključuje još dvoje muškaraca, nakon čega 62-godišnjak pada na pod. Kada je 62-godišnjak ustao, dvojica muškaraca ga hvataju za ruke i torzo i izvode s terase ugostiteljskog objekta. Nitko od osoba koja su sudjelovale u događaju nije obavijesti policiju o ovom događaju, niti tražio dolazak policije.

- U 01:45 sati dolazi do kulminacije sukoba, 62-godišnjak se vraća u ugostiteljski objekt s još trojicom muškaraca odjevenih u crne majice, utvrđen je identitet svih osoba, utvrđeno je da je jedan od njih zaštitar s licencom i radnim nalogom,

- U sukobu sudjeluje 10 osoba, na jednoj strani 62-godišnjak s trojicom muškaraca i na drugoj strani još šest osoba,

- Tijekom sukoba u ugostiteljskom objektu muškarac udara 62-godišnjaka koji pada na pod, kada drugi muškarac sjeda na njega, nakon što je ustao s poda, 62-godišnjak udara dvojicu muškaraca po glavi predmetima sa šanka i zadaje im ozlijede,

- Policijska postaja Hvar u 01:45 sati zaprima dojavu o događaju da su zaštitari napali muškarca u ugostiteljskom objektu i u 1:50 sati policijski službenici dolaze u ugostiteljski objekt, na mjesto događaja stiže sedam policijskih službenika

- Nakon dolaska policije, na terasu objekta dolazi još šest osoba, djelatnika zaštitarske tvrtke koji ne sudjeluju u sukobu obzirom da je policija već na mjestu događaja, ali su muškarci svojim dolaskom izazvali uznemirenje prisutnih građana.

- U 02:30 sati policijski službenici su uhitili 62-godišnjeg muškarca koji je zadržan u policiji do prestanka djelovanja alkohola, nakon čega se istoga dana provodi nad njim istraživanje i prijavljen zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje dva kaznena djela Teška tjelesna ozljeda u pokušaju na štetu dvojice muškaraca

- U događaju su lakše tjelesne ozlijede zadobile tri osobe

- O događaju je odmah obaviješteno državno odvjetništvo

Činjenica je da je policija svojim brzim dolaskom na mjesto događaja spriječila daljnji potencijali sukob između više osoba, a možda je bilo moguće izbjeći eskalaciju i ovog događaja da je policija odmah obaviještena kada je te večeri bio prvi kontakt između 62-godišnjaka i 43-godišnjaka.

Kvalitetno prikupljanje dokaza, obavljanje razgovora i to s većim brojem osoba koje su sudjelovale u događaju, svjedoka i očevidaca nastavljeno je u proteklih nekoliko dana, obavljen je očevid, pregledane su snimke i sve što je potrebno je kako bi se svi koji su svojim ponašanjem ogriješili o zakon sankcionirali.

ZAHVALA GRAĐANIMA

Policija je u proteklih nekoliko dana svojom nazočnošću na području Hvara posebno na mjestima gdje se okupljao veći broj građana, poslala jasnu poruku da smo spremi u svakom trenutku postupati kako bi preventivno djelovali i zadržali stanje javnog reda i mira na povoljnoj razini, ali i poduzeti mjere i radnje i prijaviti osobe koji ne poštuju zakone i to ćemo nastaviti raditi i dalje u cilju kreiranja povoljnost stanja sigurnosti.

Zahvaljujemo svim građanima koji svojim ponašanjem i poštivanjem zakona podupiru rad policije i na taj način doprinose smirivanju situacije koja je kreirana nakon ovog događaja.

Grad drastično skraćuje radno vrijeme ‘Carpe Diemu‘, policija pred vijećnicom

Nakon nekoliko dana zatišja, svanuo je petak, dan za izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća Hvara na kojoj se odlučuje o prihvaćanju stavki s peticije koju su potpisale 373 osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Trebalo je biti organizirano i okupljanje na Pjaci u znak podrške, no u 9.10, već 10 minuta nakon zakazanog početka okupljanja na mandraču je bilo više policajaca nego okupljenih građana.

Stavke o kojima lokalni političari trebaju odlučiti na sjednici su:

1. Da gradonačelnik Hvara (Rikardo Novak, nezavisni, op.a.), sukladno svojim ovlastima, do kraja kolovoza skrati radno vrijeme bara "Carpe Diem" na Rivi do 24 sata.

2. Da Vijeće proširi gradsko područje na otok Marinkovac čime bi ugostiteljski objekt "Carpe Diem Beach" bio podložan poštivanju gradskih propisa.

Trenutno je radno vrijeme "Carpe Diema" na Rivi od 9 sati do 22 sata kao bar nakon čega od 22 do 2 sata postaje noćni klub. Radno vrijeme objekta "Carpe Diem Beach" na škoju u arhipelagu Paklinskih otoka je od 11 sati do 22 sata pa od 1 do 5 sati.

No, te odluke možda i neće imati toliku težinu jer kako doznajemo, u Grad Split je jučer stigla odluka Ministarstva turizma u kojoj stoji da objekti iz kategorija "Restorani" i "Barovi" mogu raditi od 6 sati do 24 sata, a ugostiteljski objekti koji spadaju pod kategoriju "Barovi" i ispunjavaju ovjete za noćni rad smiju raditi od 21 sati do 6 sati, ali isključivo u zatvorenim prostorima.

Drugim riječima nema glasne buke na otvorenom. Nema DJ-a, bendova, plesača na terasama...

Radi se o odluci Ministarstva na kraju koje su navedene poslijedice za splitsku vlast ako odluku ne uspiju primjeniti na svoje područje. Primjenjivanje tog dokumenta na područje Hvara utjecalo bi na rad nekih ugostiteljskih objekata u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 21:23