ALARMANTNO STANJE

Pogledajte kakve su temperature mora bile danas u 8 sati: ‘Bit će još gore, postat ćemo Crveno more‘

U Puli je već u osam sati ujutro izmjereno 29 stupnjeva, ista situacija je na Mljetu, dok je u Rovinju more na 28 stupnjeva

Ilustrativna fotografija, Zadar, Kolovare

 Luka Gerlanc/Cropix

Zbog nekoliko toplinskih valova koji su pogodili Hrvatsku ovog ljeta, od kojih jedan još uvijek traje, temperature mora postale su zabrinjavajuće visoke, prenosi HRT.

U Puli je već u osam sati ujutro izmjereno 29 stupnjeva, ista situacija je na Mljetu, dok je u Rovinju more na 28 stupnjeva. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na život u moru.

- To je poprilično alarmantno zato što djeluje na biljni i životinjski svijet i na sve nas, rekao je za HRT Ivica Vilibić, oceanograf na Institutu Ruđer Bošković.

Temperatura mora u Jadranu mjeri se proteklih stotinjak godina, tijekom kojih je rasla i u dubinama za dva do tri stupnja. Ovog ljeta je viša za tri do pet stupnjeva od uobičajenog prosjeka, što pokazuju i brojne nove riblje vrste.

- Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Sueski kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i neke od njih postaju autohtone - pojasnio je oceanograf.

Zadarski meteorolog Duško Kraljev slaže se da je situacija zabrinjavajuća.

- Bit će toga još i više, postat ćemo mi brzo Crveno more, dolje Perzijski zaljev gdje su temperature mora od 30 stupnjeva normalne preko cijele godine, ali to će još čekati - prenosi njegove riječi HRT.

Ribolovci koji ovih dana izlaze na more također su primijetili razliku.

- Riba je generalno gledano inertna, donekle letargična zbog vrućina kao i mi u popodnevnoj fjaki - rekao je ribolovac Boris Bulić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 21:53