EVO KOLIKO MU STIŽE

Plaće brutalno rastu i bivšim zastupnicima koji koriste ‘6 plus 6‘: Deblji novčanik imat će i već zaboravljeni Banožić

Neće ozbiljno rasti mjesečna primanja samo aktualnim članovima Vlade! Isto vrijedi i za bivše državne dužnosnike

Mario Banožić i sabornica

 Cropix

Vlada je na nedavnoj sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, Vlade i Sabora plaća narasti za oko 70 posto.

No, neće ozbiljno rasti mjesečna primanja samo aktualnim članovima Vlade! Isto vrijedi i za bivše državne dužnosnike, od kojih su neki s pozicija otišli prošle godine.

Razlog je činjenica da će se ovaj rast plaća u visini 70 posto odnositi i na korisnike prava državnih dužnosnika da po završetku mandata, ako je on trajao minimalno godinu dana, prvih šest mjeseci dobivaju punu plaću, a onda još toliko vremena polovinu tog iznosa, prenosi Novi list.

Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje da dužnosnici, po prestanku obnašanja dužnosti, ‘imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti‘. Drugim riječima, to znači da nemaju pravo na plaću koju su imali dok su bili na dužnosti, nego na onu koju sada prima dužnosnik na njihovom mjestu.

Identična odredba odnosi se i o zastupnicima u Hrvatskom saboru. Saborske stručne službe tumače da je neupitno da će zastupnicima koji na travanjskim izborima nisu ušli u parlament i stoga su odlučili konzumirati "6 plus 6", ta naknada rasti kao i plaće njihovih kolega koji jesu u Saboru, objašnjava Novi list.

Proizlazi to i iz rješenja kojima se donedavnim zastupnicima odobrava "6 plus 6". U njima se, sukladno zakonu, vrlo precizno navodi da im se priznaje naknada u visini plaće "koju ostvaruje zastupnik na istoj dužnosti u Hrvatskom saboru."

Primjera radi, Socijaldemokrat Domagoj Ajduković, koji više nije u Saboru, a aktivirao je "6 plus 6", ubuduće će imati naknadu odgovarajuću povećanoj plaći Jelene Miloš iz Možemo!, koja je predsjednica Odbora za europske poslove, što je ranije bila njegova dužnost koju je obnašao.

Podsjetimo, ukupno je 20-ak bivših zastupnika zatražilo i dobilo "6 plus 6", pa će im zbog toga naknada sada skočiti za otprilike 1500 eura.

Član Domovinskog pokreta Davor Dretar i član Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre, nisu ni znali da im slijedi povećanje mjesečnih primanja.

"Nisam uopće razmišljao o tome da bi i mene zahvatio taj rast plaća. Mislim da je to jedna anomalija. Moj je stav i da će za državne dužnosnike to ipak biti previsoke plaće, a nisam baš siguran da će one funkcionirati kao neka antikorupcijska mjera. Što se konkretno mene tiče, ja sam vam operativac i već sam ‘lud‘ od sjedenja doma tri mjeseca, iako sam u tom razdoblju napisao završni rad za studij međunarodnih odnosa koji pohađam. Cijeli sam život navikao raditi i jedva čekam da se opet prihvatim pravog posla. Ni slučajno neću nastaviti »6 plus 6«, neće me na to motivirati niti povećenje naknade. Rad shvaćam osnovom ljudskog dostojanstva i zato je najesen gotovo s mojih ‘6 plus 6‘", rekao je Dretar za Novi list.

"Iscrpila me ta zaista nesvakidašnja situacija i zbog toga sam odlučio zatražiti ‘6 plus 6‘. Inače vjerojatno ne bih. Nisam populist i smatram da je ovo povećanje dužnosničkih plaća dobra stvar. Nisam bio siguran da će i meni naknada rasti, ali ja sam već ranije čvrsto planirao otvoriti privatnu firmu i neće se to promijeniti. Svjestan sam da će mi plaća biti dosta manja od povećane naknade ‘6 plus 6‘, ali prekinut ću je primati jer ne mogu dugo biti besposlen. To jednostavno nije za mene, nisam takav", rekao je Milanović Litre.

Zanimljivo, ovotjedna odluka Vlade odrazit će se i na prihode već pomalo zaboravljenog ministra obrane Marija Banožića. On je u studenom 2023. aktivirao ‘6 plus 6‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 14:49