HIT LJETA

Ovo je kuća na Jadranu o kojoj svi pričaju, neki su oduševljeni, drugi zgroženi: ‘Pogledajte pločice!‘; ANKETA Što vi mislite?

Najvažnije je da je u svojim gabaritima nenametljiva, što je danas postalo najvažnije na obali
 /Cropix

U jednom manjem gradu u Istri jedna je kuća izazvala diskusiju dijela stanovnika, pa i turista. Dok su neki oduševljeni njenim jednostavnim izgledom i rješenjem, drugi kažu da izgleda kao kupaona:

- Kuća je izazvala brojne komentare, mnogi tu kod nas kažu da je kao kupaonica, rekla nam je jedna osoba, koja je čula i da su investitori iz Njemačke.

U čemu je problem? Mnogi smatraju kontroverznim što je njeno pročelje u pločicama. I to od samo sivoplavih. Ove pločice na prvi pogled zapravo izgledaju kao one koje se nude u odjelu kuhinjskih koje malo sjaje. Čini nam se da čitav projekt još nije skroz završen...

image
Cropix/

Nama se ova suvremena arhitektura svidjela, iako zapravo ona nije ni toliko moderna, više je retro. Nisu pročelja u pločicama ništa novo, samo je, eto, možda malo neobičnije vidjeti ih kod nas na primjeru kuća na obali.

U Zagrebu odavno postoji znamenita stambena zgrada Kallina iz doba secesije, doduše, u svoj svojoj raskoši pločica, a poznata je i zgrada na Gradecu koja ima pročelje u keramičkim pločama, arhitekta Igora Emilija, koja je svojevremeno izazvala veliku polemiku i osudu, ponajviše zbog same lokacije.

image
/Cropix
image
Cropix

Prije par godina pisali smo o obiteljskoj kući u Samoboru koja ima pročelje od drva i keramičkih pločica tamno ljubičaste boje...

Iako arhitekti ne vole ankete u stilu ‘ova mi se kuća sviđa ili ne‘, kada neki projekt izazove kontroverzu on se uglavnom svede na pitanje dojma onih koji se s njime redovno susreću u prostoru, a to povremeno izazove i brojne komentare. Nama se ova kuća u Istri dopala, jednostavna je, te iako ima pročelje od keramičkih pločica koje se možda nekima ne sviđa, zapravo je u svojim gabaritima nenametljiva, što je danas postalo najvažnije na obali. Ako nije prevelika i šaka u oko u odnosu na okružje, onda nije ni pravi problem...

Što se tiče samih pločica za pročelje, ako vam se ovaj stil sviđa, njih u ponudi imaju poznati građevinski proizvođači materijala kao što su Sto ili Wienerberger i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 16:35