SANJA MAJOR

Ova žena želi biti nova šefica SDP-a: ‘Dosta je pokoravanja Zoranu Milanoviću!‘

Jedina protukandidatkinja Hajdašu Dončiću obratila se članstvu i traži podršku

Sanja Major
 

 Ranko Suvar/Cropix

U ponedjeljak 19. kolovoza počinje izborni proces u SDP-u. Stranka bira novog predsjednika(cu), novo Predsjedništvo i Glavni odbor. Kako je i najavio, aktualni predsjednik Peđa Grbin neće se kandidirati, a favorit za novog šefa SDP-a Siniša Hajdaš Dončić na izborima će imati konkurenciju - potpredsjednicu Foruma žena SDP-a i ravnateljicu Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO - Sanju Major.

Major je sociologinja i kroatologinja koja je karijeru gradila u socijalnoj skrbi i do sada je praktički nepoznata široj javnosti, a o njoj puno ne znaju ni mnogi SDP-ovci. No, kako je u medijima najavila kandidaturu i i vraćanje socijaldemokraciji kao osnovni politički cilj, ne bi joj trebao biti problem prikupiti 500 potpisa, što je uvjet za kandidaturu. Pravila o izboru predsjednika(ce) SDP-a kažu da kandidatura može biti valjana ako ju podrže tri županijske organizacije, ili 30 općinskih i gradskih, ili pak kandidat prikupi 500 potpisa članova.

- Na mailove svih organizacija, županijskih, općinskih, otočkih, poslala sam pismo svim članovima u kojemu molim njihovu podršku i navodim tri koraka koja bi učinila prema socijaldemokraciji SDP-a - kaže Major.

Kandidature se trebaju predati do 28. kolovoza i kada prođe rok u kojem Izborna komisija utvrđuje njihovu valjanost, počinje predizborna kampanja.

Budući da Siniša Hajdaš Dončić iza sebe već ima bogatu političku karijeru, da dobro poznaje cijelu stranku i članstvo, Major smo pitali smatra li da unatoč tome ima šanse postati predsjednica SDP-a.

- Prošla su tri tjedna od najave moje kandidature i pokrenula se priča da se nešto mijenja u SDP-u, a i mediji su prepoznali trend promjena koje bi se možda mogle dogoditi u SDP-u. Čak mi pomaže to što nisam poznata jer nisam kontaminirana ranijim dvojbenim procesima - kaže Sanja Major po kojoj je bezidejnost najveći problem SDP-a i zbog nje se ne može odlijepiti od opozicije.

Regulirati radnička prava

- Čini mi se da upravo zbog nedostatka socijaldemokratske orijentacije koju gubimo proteklih 10 godina građani nas ne prepoznaju. Nismo ponudili apsolutno ništa novo, a zanemarili smo stare vrijednosti. To je naš problem, uz sklonost autoritarnom pokoravanju nekome izvana - rekla je dalje, dodajući kako govori o pokoravanju Zoranu Milanoviću od kojega se "SDP nije uspio emancipirati i stvoriti svoj put". Tome dodaje kako se drže Milanovića "jer im jedino on može rezultatski držati glavu iznad vode".

- Tri koraka koja sam navela u programu su: povratak socijaldemokraciji, politike koje se bave problemima sadašnjice i nude rješenja, te prestanak sječe glava i masakriranje članstva - kaže Major i kao nekoliko konkretnih primjera ističe da treba voditi više računa o migracijama i priljevu stranih radnika koje treba integrirati, ali i voditi računa o njihovom statusu jer se s njihovim velikim priljevom snižava cijena rada što dovodi do dodatnog iseljavanja naših ljudi. Potom ističe revitalizaciju suradnje sa sindikatima, jačanje radničkih prava u privatnom sektoru, regulaciju prekarnog rada, ispitivanje mogućnosti četverotjednog radnog tjedna ili smanjivanje dnevne satnice, rast mirovina i plaća....

Na pitanje što misli o protukandidatu Hajdašu Dončiću kaže kako nije sigurna "da on može odlijepiti SDP od Milanovića unatoč nekim pokušajima distanciranja".

Kandidatkinju za predsjednicu SDP-a pitali smo je li joj politika pomogla da bude imenovana ravnateljicom URIH-a, zagrebačkog gradskog poduzeća.

- Punih 17 godina sam u tom sustavu, najprije u gradskom Uredu za socijalnu zaštitu, potom Ministarstvu rada, a nakon toga sam 10 do 12 godina provela u ustanovama. Prijavila sam se na natječaj udovoljavajući svim propisanim kriterijima. S obzirom na koaliciju SDP-a i Možemo! u Zagrebu, ne mogu tvrditi da politika nije imala utjecaj. Ipak, imam sve reference za to mjesto i pripadnost političkoj stranci ne bi smjela biti diskriminirajući element - rekla je kandidatkinja za predsjednicu SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 09:02