STIPO MLINARIĆ ĆIPE

Otkako je u politici govori da mu je ta udruga životni projekt, jedini fokus, a sada je na cijelu priču bačena ozbiljna mrlja

Mlinarić tvrdi da DORH, SOA i krim-policija znaju sve što udruga radi. Da, vjerojatno su upoznati s predmetima, ali ne i s financijskim tokovima

Stipo Mlinarić Ćipe 

 Damjan Tadic/Cropix

Otkako je ušao u politiku, Stipo Mlinarić Ćipe, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, fokus svoga djelovanja usmjerio je na loše rezultate istražnih i pravosudnih tijela u istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina. Zbog toga je, kako je puno puta objasnio, odlučio osnovati udrugu Centar dr. Ivana Šretera, sa samo jednim ciljem - prikupljanje informacija za procesuiranje ratnih zločina i zločinaca. Na neki je način to proglasio svojim životnim projektom, važnijim od svih javnih istupa, svojim obolom u potrazi za pravdom, a sada je na tu priču bačena potencijalno ozbiljna mrlja jer je Mlinarić označen kao netko tko se osobno financijski okoristio radom udruge, odnosno osumnjičen je da je iz nje nezakonito izvlačio gotovinu.

Sukob između Mlinarića i Radića

Udruga je osnovana u listopadu 2022. godine sa sjedištem u Vukovaru, a ime je dobila u spomen na dr. Ivana Šretera, hrvatskog liječnika iz Pakraca kojeg su pobunjeni Srbi oteli u kolovozu 1991. godine te ga držali u zarobljeništvu, gdje su ga zlostavljali, a nakon čega mu se gubi svaki trag i do danas se vodi kao nestala osoba. Jednako kao i otac Stipe Mlinarića, kao i otac Marija Radića, dvojice Vukovaraca koje je spojila ista muka, a onda i politički put u DP-u, koji ih je sada razdvojio i zbog kojeg su jedan drugome ovih dana postali mete. Radić je od prvoga dana podupirao rad Mlinarićeve udruge, financijski joj je pomagao novcem iz svojih tvrtki, pri čemu nije postavljao pitanja za što i koliko novca treba. U udrugu je usmjerio i svog mlađeg brata Marka, koji je imenovan tajnikom, a sada je baš Marko Radić podnio kaznenu prijavu protiv Mlinarića. Ćipe je poslu, pak, kako je sam navodio, pristupio ozbiljno. Angažirao je odvjetnike Berislava Živkovića i Ivu Farčića da mu pomažu u prikupljanju i selekciji dokumentacije, a onda i u pisanju kaznenih prijava. Sada znamo da je dio novca odlazio i ljudima koji su im dojavljivali informacije, dostavljali dokumentaciju... Dokazi koji su priloženi uz aktualnu kaznenu prijavu protiv DP-ovog saborskog zastupnika sugeriraju da je taj novac išao iz ruke u ruku, odnosno na crno, a je li doista tako bilo pokazat će istraga.

Centar Ivan Šreter do sada je podnio 12 kaznenih prijava za ratne zločine počinjene na području Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Uglavnom je riječ o zločinima počinjenima na području Vukovara, ali ima ih i za područja Bijelih stijena, Voćina, Obrovca... Jedna od kaznenih prijava odnosi se i na ubojstvo djeda Luke Modrića. No možda najvažnija i najopsežnija je ona za "Operaciju Vukovar", kako je vrh tadašnje JNA nazvao vojnu akciju na Vukovar u ljeto i jesen 1991. Mlinarić je nedavno u izjavi za Jutarnji list pohvalio suradnju s DORH-om, kako s bivšom glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek tako i s novim glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem, ali je istaknuo i da je njegova udruga puno pomogla DORH-u.

- Mislim da smo im puno pomogli, da su s našom dokumentacijom dobili bolju i širu sliku, posebno za "Operaciju Vukovar", gdje smo prikupili jako kvalitetnu dokumentaciju JNA. Tom su kaznenom prijavom obuhvaćena 54 oficira JNA koji su upravljali cijelom pričom i to su sve živi ljudi, jedan general, 10 pukovnika, potpukovnici... Imamo oko 200 dokumenata koji ukazuju na počinjenje zločina, tko ih je organizirao i upravljao njima, a to je bio vrh JNA. Imamo dokumentirano za svaku ulicu u Vukovaru koju su zauzeli, tko je tamo bio i što je radio. Točno se u dokumentima vidi poslije pada Vukovara kako JNA 21. studenoga seli dobrovoljačke jedinice i premješta ih na osječko bojište. Upravljaju svim paravojnim jedinicama i imaju potpunu kontrolu nad njima - veli Mlinarić i ističe zasluge odvjetnika Živkovića, Farčića i suradnika.

- Pokrenuli smo lavinu, a u DORH-u su shvatili da je ovo ozbiljna priča i da iza nje stoje ozbiljni ljudi jer su sve te kaznene prijave odlično pripremljene, obrazložene i potkrijepljene dokumentacijom. Mislim da smo pokrenuli stvari s mrtve točke jer se po pitanju ratnih zločina jako dugo nije ozbiljno radilo - zaključio je Mlinarić. U tome je imao maksimalnu Radićevu potporu, i financijsku i ljudsku. Sada je to puklo.

Ozbiljna kaznena djela

- Brat je na moj nagovor ušao u tu udrugu jer i nas dvojica već 33 godine tražimo oca, a brat je i sam prošao kroz logore. Imao sam veliko povjerenje u Ćipeta i tu priču, pa sam tako brata i usmjerio da mu pomogne, a sada ispada da sam ga izložio jer se po saznanjima odvjetnika moga brata radi o ozbiljnom krivotvorenju dokumenata i izvlačenju novca - kazao je Mario Radić, dok se Stipo Mlinarić u prvoj reakciji na kaznenu prijavu uopće nije dotaknuo onoga zbog čega je prijavljen.

- S tom udrugom sam i s dva odvjetnička ureda podnio 12 kaznenih prijava. Udruga je SOA-u i krim-policiju dovela na dvije potencijalne masovne grobnice, dakle oni su napali jednu takvu svetu stvar, koja se ne financira iz države niti iz ičega. Sve što je udruga radila, za to su znali DORH, SOA i krim-policija. I sad se taj pamflet gura kroz novine, zamislite, dva dana nakon što sam se kandidirao za zamjenika, a to govori o tom čovjeku, o tome što želi od stranke napraviti i što želi od neke dobre stvari, želi spaljenu zemlju - poručio je Mlinarić, ali o tome je li doista uzimao gotovinu iz udruge nije rekao ni riječ. DORH, SOA i krim-policija, pak, o tome teško da išta znaju. Oni su vrlo vjerojatno upoznati s predmetima na kojima je udruga radila, ali ne i s financijskim tokovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 19:38