PREKIPJELO IM JE

Opća pobuna mještana protiv dalmatinskog načelnika: ‘Ako bude trebalo, blokirat ćemo i magistrale!‘

Nezadovoljni tvrde da ih Mamut nije zaštitio od pokušaja proširenja kamenoloma na njihove maslinike

Ante Mamut (lijevo)

 Josko Supic, Nikola Vilic/Cropix

Stanovnici općine Marina u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokrenuli su proceduru za referendumski opoziv nezavisnog načelnika općine Ante Mamuta, javlja N1 Televizija.

Stanovnici Marine koji nisu zadovoljni načinom na koji Mamut vodi općinu u ponedjeljak su u prostorije općinskih vlasti donijeli zapečaćenu omotnicu s 950 potpisa za njegovu smjenu.

Tražili su da takva, zapečaćena otputuje na provjeru u Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske u Zagrebu.

Nezadovoljni pojedinci kažu da je Mamut od mještana naselja Sevid u općini Marina tražio donaciju od 2000 eura za komunalne radove te im rekao da priključak za vodu neće dobiti ako mu je ne daju.

Udar na maslinike

Nezadovoljni tvrde da ih Mamut nije zaštitio od pokušaja proširenja kamenoloma na njihove maslinike, a posebno mu zamjeraju to što je za državnu geodetsku izmjeru prijavio samo građevinsko, a ne poljoprivredno zemljište koje im je važno.

- Mi ne želimo da naši maslinici preko noći postanu nečija imovina jer je na većini upisana Hrvatska - rekao je Mario Matijaš.

Nova TV navodi da su nezadovoljni stanovnici Marine više mjeseci prosvjedovali protiv Mamutovih odluka.

Mamut kaže da je prijavio samo građevinsko jer država za poljoprivredno ne daje sredstva te da će pokušati riješiti probleme nezadovoljnih pojedinaca.

- Imat ćemo ured koji će raditi dva puta tjedno pa ćemo vidjeti koliko uopće ima ljudi koji to žele legalizirati, a onda ćemo vidjeti koliko bi to koštalo općinu. Kamoli sreće da nađemo neki europski fond ili da nam Vlada da neka druga sredstva, kamoli sreće - rekao je Mamut.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potvrdio je da je Vlada RH osigurala sredstva samo za građevinsko zemljište.

- Ako jedinica lokalne samouprave ima dovoljno sredstava, u taj postupak može se uključiti i poljoprivredno zemljište, a zato trebaju osigurati sredstva jedinice lokalne samouprave - rekao je Bačić za Novu TV.

‘Borba za naše‘

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske reklo je da "uvjetovanje priključenja na komunalne vodne građevine javne vodoopskrbe sklapanjem ugovora o donaciji za građenje i održavanje komunalne infrastrukture (ceste i rasvjete) nije zakonito".

Mamut tvrdi da je Hrvatska demokratska zajednica okupila nezadovoljne građane Marine ta da ga pokušava srušiti s vlasti. Građani tvrde da to nije istina.

- Svi smo skupa, i lijevi i desni, i crveni i crni, nebitno je, to je samo borba za naše. Znate kroz povijest da se Dalmacija uspijevala izboriti za svoj teritorij, tako će biti i sada, ako bude trebalo magistrale ćemo blokirati’, doći ćemo do Zagreba - rekla je Mirijam Radić, jedna od članica inicijative.

Mamut je već 16 godina načelnik općine Marina, općine u kojoj živi nešto više 4000 ljudi.

Nova TV navodi da je Marina ponovno dobila mjesne odbore.

- Načelniku je odgovaralo da u suštini 6-7 godina nema mjesnih odbora jer je moglo sve proć. Vi dobro znate da su mjesni odbori posljednja brana naroda od Općine - rekla je Radić.

Dva pokušaja referendumskog rušenja načelnika dogodila su se od 2009. godine do danas, navodi N1, ali i da su oba propala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:10