‘SLATKE KRASTE‘

Od mokrih ručnika do plićaka: Ovo je kožna bolest od koje strahuju turisti diljem obale

Osim slatke kraste, zbog ljetnih uvjeta mogu se razviti i druge kožne promjene kao tamne fleke ili gubitak pigmenta

Plaža u Šibeniku/Ilustracija

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Prošlog ljeta imao sam neke kraste koje su se zadržale na koži otprilike mjesec dana, tako da sam imao neke promjene na koži - ispričao je za RTL Danas Faris iz Švedske koji se susreo sa slatkim krastama, znanima i kao "impetigo", zaraznom infekcijom kože koja se najčešće javlja kod beba i male djece, u većini slučajeva ljeti.

image

Impetigo, tzv. "slatke kraste" zabilježene prošlog ljeta na Braču

Morski.hr/

Dermatologinja Sanda Gojčeta pojasnila je kako se radi o "bakterijskoj infekciji, uglavnom površinskih slojeva kože, koju uzrokuje ili bakterija streptokok ili zlatni stafilokok".

Na koži se najprije pojavi mjehurić, a kad pukne, stvara se crvenilo i žućkasta hrusta koja može izazvati svrbež. Inače, mogu zahvatiti i cijelo tijelo, najčešće na licu, rukama i nogama, a prenose se kontaktom.

- Nije ugrožavajuće, u većini slučajeva nije opasno, to baš zahvaća samo površinski sloj kože tako da se ne širi nigdje dublje i uglavnom prolazi na terapiju vrlo dobro bez nekakvih posljedica - dodala je spomenuta dermatologinja.

Također, bakterije koje uzrokuju tzv. "impetigo" mogu živjeti na suhim površinama tjednima ili čak mjesecima. Osim djece, i odrasli mogu razviti ovu infekciju, posebno oni slabijeg imuniteta. Osim slatke kraste, zbog ljetnih uvjeta mogu se razviti i druge kožne promjene kao tamne fleke ili gubitak pigmenta.

Uglavnom prolaze same od sebe, no bakterije i gljive vole vlažne uvjete u kojima se brže razmnožavaju poput plićih dijelova vode, odnosno, mora. Osim plićaka s većim brojem ljudi, vole i mokre ručnike.

- Rijetko se to događa, nije to nekakva česta pojava, nije toliko opasno, ali preporuča se ipak osušiti i često mijenjat ručnik - savjetuje dermatologinja Gojčeta ističe kako "nisu opasne i jednostavno se liječe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:31