NOVA ODLUKA

Novi udar na džepove građana: Od 1.1. ćemo u trgovinama plaćati i lagane plastične vrećice za voće i povrće

Trgovci će ondje morati jasno istaknuti cijenu vrećica, a neće ih se moći prodavati na blagajnama

Ilustrativna fotografija

 Arazu/alamy/alamy/profimedia/Arazu/alamy/alamy/profimedia

Od početka iduće godine će se naplaćivati i lagane plastične vrećice na odjelima voća i povrća u trgovinama, kao i na štandovima na tržnicama, rekla je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša, Sanja Radović.

Sada lagane vrećice, kaže Radović, moraju biti označene porukom da ih se koristi štedljivo, a od 1. siječnja kreće i obavezna naplata plastičnih vrećica u rolicama koje se obično koriste za voće i povrće. Trgovci će ondje morati jasno istaknuti cijenu vrećica, a neće ih se moći prodavati na blagajnama.

Podsjetimo, lagane plastične vrećice za nošenje su u Hrvatskoj zabranjene još 1. siječnja 2022. godine. Radi se o vrećicama debljine stijenke do 50 mikrometara, a i dalje su dozvoljene one plastične vrećice za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara. One se koriste zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu. Od 1. siječnja 2025. će se i one početi naplaćivati.

- Odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, temeljem direktiva Europske unije, u budućnosti ići u dokidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje Dotad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupnju idu s vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput košara, te da se prilikom kupnje odlučuju za papirnate vrećice i slične alternative, poručili su iz Ministarstva, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:55