NAPAD PERVERTITA

‘Nije me ni dotaknuo, ali zbog njega imam noćne more!‘: Žena ogorčena zbog ponašanja perverznjaka na plaži u Dubrovniku

‘Problem je što u nas u zakonu nema propisane neke kazne koja bi prevenirala veće nasilje od ovog koje se meni dogodilo‘

Ilustrativna fotografija

 Bozo Radic/Cropix

Ovog ljeta primjetan je veći broj perverznjaka koji ‘operiraju‘ po dubrovačkim javnim plažama. Mašu spolovilom i samozadovoljavaju se pred djevojkama i ženama, pa čak i djecom. U jednom slučaju majka je reagirala, a počinitelj ju je čak i fizički napao. U ostalim, nama poznatim slučajevima, žrtve pervertita bile su mlade žene ili djevojke koje su iza ovih događaja ostale prilično istraumirane. Otada se nisu pojavile ni na jednoj plaži, strahujući od sličnog događaja, piše Dubrovački vjesnik.

Preblage kazne

Zakon ova nedjela većinom karakterizira kao vrijeđanje moralnih osjećaja građana i djelo protiv javnog reda i mira. Kazne su očito preblage, počinitelji se ne šalju na liječenje niti se ponavljanje ovih nedjela na neki način prevenira, na što su često apelirale udruge koje se bave zaštitom žena od nasilja. One upozoravaju da je poruka počiniteljima da ‘mogu raditi što hoće‘ jer su kazne samo simbolične, tako da se ne treba čuditi kad se pervertit s gledanja prebaci na pipkanje žrtve ili nešto još gore.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisana su protupravna ponašanja i sankcije za počinitelje, a to mogu biti novčana kazna, kazna zatvora i zaštitne mjere. Ti prekršaji po svom broju, ali i načinu izvršenja, znatno utječu na opće stanje sigurnosti i na percepciju građana o redu i miru u sredini u kojoj prebivaju ili borave.

‘Imam noćne more‘

Dubrovnik je među turistima, općenito i cijela Hrvatska, poznat kao siguran grad i država, gdje se gosti osjećaju sigurno i usred noći hodajući ulicama, što u svojim matičnim zemljama ne mogu ni zamisliti. Pojava ovih drskih voajera i perverznjaka koji upražnjavaju poremećene maštarije na javnom mjestu mogla bi ugroziti ovu reputaciju, upozorava naša sugovornica, koja je nedavno na kupanju u jednom mjestu blizu Dubrovnika doživjela slično:

- Problem je što u nas u zakonu nema propisane neke kazne koja bi prevenirala veće nasilje od ovog koje se meni dogodilo. Osjećam se napadnutom, mada me taj čovjek nije dotaknuo. Bilo je odvratno vidjeti kako je izvadio spolovilo i počeo se samozadovoljavati. Po mojoj procjeni, ima između 25 i 30 godina. Bila sam sama na stijenama i doslovno pobjegla u kupaćem kostimu. Kad sam sjela u auto, nisam mogla ni voziti koliko sam se uplašila. Imam noćne more - iznosi iskreno. I nekoliko dana nakon događaja još je vidno uznemirena.

- Ovim kaznama njega se samo ohrabruje da postane još gori i da sutra fizički napadne mene ili nekog drugog, pa čak i siluje - kaže ova žrtva jednog od perverznjaka koji traže mete po dubrovačkim plažama, rekla je za Dubrovački vjesnik.

Odmah prijavite policiji!

Pitali smo Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku o ovim događajima:

- U odnosu na dostavljeni upit obavještavamo Vas da je masturbiranje na javnom mjestu kao neprikladno ponašanje kažnjivo sukladno čl. 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji glasi: ‘Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 200,00 do 1.000,00 eura ili kaznom zatvora do 30 dana‘.

- Osim masturbiranja, navedeni prekršaj predviđa i svaki drugi oblik neprikladnog ponašanja na javnom mjestu koji uznemiruje građane kao što je primjerice uriniranje, obnaženost, neprikladno spolno ponašanje i sl.

- Zbog spomenutog prekršaja ova Policijska uprava je od početka 2022. godine do danas podnijela 37 prekršajnih prijava, od kojih njih četiri zbog masturbiranja na javnom mjestu.

- Radi se o ponašanju koje je policiji nepredvidivo i koje se ne događa u blizini policije te ga je stoga vrlo teško prevenirati u policijskom smislu. Koristimo priliko građanima uputiti savjet da navedeno ponašanje, kao i svaki drugi oblik protupravnog ponašanja, bez odgode prijave policiji kako bismo mogli postupati i odgovorne osobe za takvo ponašanje adekvatno kazneno pravno sankcionirati. U posljednja dva slučaja upravo zahvaljujući brzoj i primjerenoj reakciji građana oba muškarca koja su zamijećena u ovakvom neprikladnom ponašanju su adekvatno sankcionirani - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 06:39