PREPRODAJA PLINA

Nakon više od četiri sata završio maratonski sastanak, Plenković okuplja vladajuću koaliciju

Saborska oporba zatražila je od Vlade da zbog afere s preprodajom plina na idućoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine

Zgrada Ine

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Izvanredni sastanak hrvatskih i mađarskih članova Nadzornog odbora Ine, koji je počeo u 10 sati, trajao je više od četiri sata. Sudionici nisu htjeli davati izjave, već je najavljeno priopćenje za medije.

U međuvremenu članovi oporbe održali su brojne konferencije za novinare.

Saborska oporba zatražila je od Vlade da zbog afere s preprodajom plina u Ini na idućoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine, a nakon toga i sama podnese ostavku.

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, GLAS-a i HSS-a nakon sastanka u Hrvatskom saboru dogovorili su da će poduzeti sve institucionalne i izvaninstitucionalne mjere kako bi osigurali da dođe do prijevremenih izbora i poručli da su spremni za izbore.

U 12 sati sastao se i uži kabinet Vlade, nakon čega je trebao uslijediti sastanak vladajuće koalicije koji je najavljen za 13 sati.

Podsjetimo, u akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Alarm su upalile banke koje su detektirale sumnjive račune. Nakon toga osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 milijuna kuna. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena u INA-i još i veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:32