Završena istraga

Muškarac koji se pijan zaletio među bicikliste u Vojniću prijavljen za još dva kaznena djela, ali ne i prijetnju

Podsjetimo, tom prilikom je teže ozlijeđena jedna osoba, a udruga veterana karlovačke 110. brigade slučaj je okarakterizirala zločinom iz mržnje

 Privodjenje osumnjicenog.
 

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Muškarac koji se pijan 29. lipnja oko 14 sati zaletio prema biciklistima rekreativcima u Vojniću i pritom jednu osobu teško ozlijedio, osim za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odgovarat će za još dva kaznena djela - za oštećenje tuđe stvari, odnosno bicikala te krivotvorenje isprava, jer je na vozilo kojim je počinio prvo kazneno djelo stavio nepripadajuće registracijske oznake. Rezultat je to 30-dnevnog kriminalističkog istraživanja, o kojemu je PU karlovačka danas izvijestila javnost. Naglašavaju također da nisu utvrđeni elementi kaznenog dijela prijetnje, zbog čega je tada slučaj bio u posebnom fokusu.

"Nesipunjeni san Velike Srbije"

Naime, biciklijadu su organizirali veterani karlovačke 110 brigade slaveći obljetnicu postrojbe, a pridružili su im se i rekreativci iz udruge "Pedala laganini". Na okrijepi u kafiću u Vojniću ih je bilo oko 30. Jedan od njih je o događaju ispričao svojim suborcima veteranima karlovačke 110. brigade koji su bili suorganizatori biciklijade, koji su sročili oštro priopćenje u kojemu su ustvrdili da je "navedena osoba i prije i poslije nakon što je izvršila taj gnjusni čin prijetila izravno sudionicima maratona da će ih sve pobiti jer su Hrvati i nose dresove s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama nakon čega se udaljila s mjesta događaja".

image

Privodjenje osumnjicenog

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Naveli su i kako "u mjestima i selima oko Karlovca gdje žive ostaci ostataka bivše vojske srpskih pobunjenika koje iritira i sama pomisao na 110. brigadu, koji ne prestaju sanjati o neispunjenom snu za neku njihovu "Veliku Srbiju". Napisali su i kako će pomno pratiti pravne postupke Državnog odvjetništva i MUP-a PU Karlovačke protiv navedene osobe i "budite sigurni da nećemo prešutjeti ako se ovo okarakterizira kao neki lagani prekršaj bez obzira na to što je isti navodno bio u alkoholiziranom stanju i nije bio uračunljiv, ali iz njegovih postupaka razvidno je da se radi o pokušaju ubojstva iz mržnje opisanih u Kaznenom zakonu RH. Predsjednik DP-a Ivana Penava je otišao korak dalje pa je događaj nazvao "terorističkim napadom na sudionike biciklističkog maratona" ocijenivši "na temelju navoda očevidaca da se očito radi o napadu iz mržnje prema svemu što je hrvatsko". Penava je zaključio da "mediji uporno pronalaze opravdanja za počinitelja", kao i da je "duh velikosrpskog hegemonizma je i dalje prisutan".

- Završenim kriminalističkim istraživanjem nisu utvrđeni elementi kaznenog djela prijetnje, već je utvrđeno da je 44-godišnjak u opisanom događaju, upravljajući automobilom, oštetio i pet parkiranih bicikala čime je ukupno oštetio vlasnike (46, 48, 39, 55 i 70) za ukupan iznos od 6.208,78 eura te da je na vozilo kojim je upravljao tog dana stavio nepripadajuće austrijske nacionalne oznake, javili su danas iz PU karlovačke.

Gazio s 2,76 promila

Po rezultatima istrage radilo se, izgleda, tek "o pijanoj budali", kako su nam počinitelja opisali znanci. Policija je istraživanjem utvrdila da je on namjerno krenuo prema terasi ugostiteljskog objekta u Vojniću na kojoj su odmarali biciklisti te je tom prilikom udario i teško ozlijedio biciklistkinju. Ona je helikopterom prebačena u KBC Dubravu gdje je ustanovljena fraktura bedrene kosti.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 44-godišnjak 29. lipnja 2024., na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić, pod utjecajem alkohola (2,76 g/kg alkohola u organizmu) osobnim vozilom krenuo vožnjom unatrag po parkiralištu i prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase ugostiteljskog objekta na kojoj je bilo više osoba. Osnovano se sumnja da se vožnjom unatrag udaljio od terase, a zatim je vožnjom naprijed prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase pri čemu je jedna osoba zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom bedrene kosti) nakon čega je vozilom udario u parkirane bicikle i vukao ih po parkiralištu te se potom vozilom udaljio s mjesta događaja - opisali su tijek događaja u ODO-u Karlovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:49