VATRENA STIHIJA

Munje izazvale više požara u Žrnovnici, vatra se približava kućama, gori nekoliko stotina metara od raketne baze! Stižu strašne snimke

Vatra se razbuktala, na terenu su sve raspoložive snage
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Najvažniji događaji

- Udari munja uzrokovali su nekoliko požara na splitskom području

- Vatra se na Perunu razbuktala i približila kućama te raketnoj bazi Žrnovnica

- Nekoliko udara munja izazvalo je požare i na splitskom odlagalištu otpada Karepovac

- Dignute su sve vatrogasne snage sa splitskog područja


NOVO 02:00 Planulo je i u Seget Vranjicu i u Planome kod Trogira.

Vatrogasci prebacuju snage s jednog požarišta na drugo. Kuće u ovom trenutku nigdje nisu ugrožene niti ima ozlijeđenih, ali pred vatrogascima je teška noć. Na terenu su snage iz Splita, Trogira, Kaštela, Omiša...


00:42 Kako javlja Dalmacija danas, vatra se ozbiljno približila približila žrnovačkom naselju Barbarići. Kako doznaju u Županijskom vatrogasnom operativnom centru, dignute su sve snage splitskog područja.

"Kako stvari stoje, dignut ćemo cijelu županiju", kazali su kratko u ŽVOC-u.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix

00:30 Nešto prije ponoći grmljavinsko nevrijeme se s Mosora i Žrnovnice prolazno premjestilo nad istok Splita, a pojavila se informacija da je nekoliko udara munja izazvalo požare na splitskom odlagalištu otpada - Karepovac.

No vatrogasci su to demantirali za Slobodnu Dalmaciju.

- Nema požara na Karepovcu, napravili smo izvid. Riječ je njihovim plinskim bakljama, kazali su u dežurnom Županijskom vatrogasnom operativnom centru.


Uslijed udara groma u ponedjeljak nakon 22 sata izbio je požar iznad Žrnovnice, na Perunu. U dežurnoj vatrogasnoj postrojbi su rekli da su čak tri požara u Žrnovnici aktivna.

Premda je počela padati kiša, vatra se, kako javlja Slobodna Dalmacija razbuktala, a dojavljeni su požari i na Mosoru, i to od Sitnog do vrha planine.

Kako doznaje Dalmacija danas, gori u relativnoj blizini raketne baze Žrnovnica.

- Kiša ga na tren ugasi, ali se opet rasplamsa. Vatrogasci su na terenu, ali je visoko u brdu. Samo da ne okrene vjetar na ovu stranu, put kuća - rekao je za Dalmatinski portal mještanin koji je gasio požar i 2017. godine.

Požar se širi preko brda, a na ovom dijelu su vatrogasci zauzeli liniju i za sada nema širenja prema kućama.

‘Poštovani sumještani, udari gromova su na više lokacija prouzročili požare u Žrnovnici. Molim vas da sa ulica maknete svoja vozila da bi ceste bile prohodne za vatrogasce i hitne službe, to se posebno odnosi na Barbarića prilaz, Gračić i Privor‘, uputio je apel Mario Lolić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica.

Trenutačno gori na nekoliko mjesta u Žrnovnici: u Gornjoj Podstrani i na brdu Markovača. Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama kojima raspolaže Dalmacija danas, munja je iza 23 sata aktivirala i požar na brdu Drognjuš također u Žrnovnici, ali zbog jačine kiše trenutno se čini da nije bilo širenja.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:51