ISTRAŽIVANJE RTL-a

Milanović u predsjedničku utrku ulazi kao apsolutni favorit, pogledajte kako stoji u najnovijoj anketi

U istraživanju koje je objavio RTL Danas za aktualnog predsjednika glasalo bi 35,9 posto ispitanika, a za HDZ-ova kandidata samo 15,4 posto

Predsjednik Republike Zoran Milanović 

 Robert Fajt/Cropix

Nakon što je Zoran Milanović prije deset dana (i) službeno najavio da će se još jednom kandidirati za predsjednika Republike, agencija Promocija plus provela je za RTL istraživanje raspoloženja birača čiji rezultati sugeriraju kako Milanović (barem zasad) ne treba strepiti od potencijalnih konkurenata.

U istraživanju koje je objavio RTL Danas ime aktualnog predsjednika države - da su se prošlog tjedna održali predsjednički izbori - zaokružilo bi 35,9 posto ispitanika.

To je osjetno veća podrška od one koju je imao u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora (u prosincu 2019. godine) kada je Milanovića biralo 29,55 posto birača.

Na drugom mjestu u RTL-ovu istraživanju smjestio se potencijalni HDZ-ov predsjednički kandidat Davor Ivo Stier, koji trenutno uživa potporu od 15,4 posto ispitanika.

Gavran nije testiran

Treba naglasiti kako su kolege s RTL-a prilikom sinoćnje prezentacije rezultata napomenuli da je njihovo istraživanje raspoloženja birača provedeno prije nego što se počelo govoriti i o mogućoj kandidaturi predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana.

Ako ćemo tjerati mak na konac, ta tvrdnja kolega s RTL-a nije posve točna, jer je Jutarnji list još početkom lipnja objavio vijest o tome kako se u dijelu vladajuće stranke ozbiljno razmatra mogućnost da upravo poznati romanopisac, dramatičar i pripovjedač bude HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima koji će se održati krajem godine.

Kako god bilo, u RTL-ovu istraživanju testirana je i potencijalna kandidatura Dragana Primorca - koji se za predsjednika kandidirao (i) na izborima 2009., kada je zauzeo šesto mjesto sa šest posto osvojenih glasova. Prema rezultatima ovog istraživanja, Primorac uživa podršku 7,7 posto birača, dok nezavisna predsjednička kandidatkinja Marija Selak Raspudić uživa podršku 7,3 posto ispitanika.

image

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić

Marko Todorov/Cropix

Uz bivšu Mostovu zvijezdu, koja je već dala naslutiti da je njena kandidatura manje-više gotova stvar, RTL je testirao i potencijalne kandidature Ivane Kekin, Ivana Penave i Bože Petrova.

Zastupnica Možemo! ima podršku 5,9 posto ispitanika, šef Domovinskog pokreta 5,7 posto, a lider Mosta četiri posto. Kandidaturu donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića podržava 2,4 posto ispitanika.

Neobičan lijevo-desni kandidat

U ovako projiciranoj predsjedničkog utrci, u drugi krug ušli bi Milanović i Stier, a pobjedu bi premoćno (54,2 posto glasova) odnio aktualni predsjednik. HDZ-ov kandidat dobio bi samo 31,6 posto glasova, dok su ostali ispitanici bili neodlučni ili rekli kako ne bi glasali u drugom izbornom krugu.

Kandidaturu Zorana Milanovića podržava čak 96 posto SDP-ovih birača, ali i 11,9 posto HDZ-ovih birača.

Da je on postao jedan vrlo neobičan lijevo-desni kandidat i da njegovo višegodišnje koketiranje s desnicom daje rezultate, sugeriraju i podaci iz istraživanja prema kojima bi za Milanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora glasalo čak 34,7 posto birača Domovinskog pokreta i gotovo nevjerojatnih 61,9 posto Mostovih birača. Za Stiera bi, primjerice, glasalo samo 15,5 posto Mostovih birača.


Istraživanje je provela agencija Promocija plus za RTL od 1. do 4. srpnja na uzorku od 1300 ispitanika, uz mogućnost pogreške uzorka od 2,7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 19:00