UMIROVLJENJE BURČULA

Milanović pobjesnio na Banožića: ‘Ovo je grubi nastraj na Oružane snage, neću to dopustiti!‘

U priopćenju se ocjenjuje kako se "odlukom ministra obrane, pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe‘‘
Zoran Milanović
 Ivana Nobilo/Cropix

'Hrvatska Vlada i ministar obrane Mario Banožić izvršili su grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje Oružanih snaga', objavio je danas kasno popodne Ured predsjednika. U priopćenju s Pantovčaka se pojašnjava da je ministar obrane 20. listopada umirovio zapovjednika Počasno zaštitne bojne, a suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga.

Predsjednik Republike zbog ovoga poteza optužuje Vladu da odlukom ministra obrane, „pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to tako da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike.“

Odnosi predsjednika Milanovića i ministra obrane Banožića nikad nisu bili sjajni. Bilo je prozivki zbog korištenja materijalnih resursa za putovanja predsjednika, oko polaganja vijenaca, afere Janaf… No, ovo je prvi puta da Milanović direktno optužuje ministra obrane, ali i premijera Plenkovića da narušavaju funkcioniranje Hrvatske vojske.

Žestoke optužbe na račun Vlade i ministra u priopćenju se redaju kao na traci te se eksplicitno otkrivaju, po mišljenju predsjednika, glavni razlog ovoj smjeni. “ Iz postupanja ministra obrane razvidno je kako Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku Republike kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe“.

Dakle, predsjednik direktno optužuje premijera i ministra obrane da žele nadzirati sustav njegove zaštite i osiguranja i pritom aludira da mu time ne žele ništa dobro.

U priopćenju se navodi kako je predsjednik Milanović, nastojeći zaštititi sustav upravljanja i zapovijedanja u OSRH, razgovarao osobno s ministrom obrane i upozorio ga na moguće posljedice njegovog postupanja, a isto su učinili dužnosnici Ureda PRH koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH. No, očito to nije rezultiralo promjenom odluke.

Iz Ureda predsjednika navode kako je brigadir Burčul dragovoljac Domovinskog rada koji se u obranu domovine uključio u siječnju 1991. godine, pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika PZB-e postavljen je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović 2016. godine. Odgovornu dužnost zapovjednika PZB-e obavljao je u mandatima dvoje predsjednika Republike, tri ministra obrane i dva načelnika Glavnog stožera OSRH, pri čemu nitko u tom razdoblju, pa ni sadašnji ministar obrane, nije imao primjedbe na njegov rad, već je redovito ocjenjivan najvišim ocjenama od strane svojih nadređenih.

U priopćenju se navodi kako „ predsjednik Republike neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji te će poduzeti sve što je u okviru njegovih ustavnih ovlasti kako bi zaštitio integritet Hrvatske vojske“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 17:36