NOVA PRAKSA U DALMACIJI

‘Meni je naša himna prekrasna, ali je pitanje kako bih se osjećala da je svako jutro trebam pjevati. I to prije druge kave‘

Rasprava o svakodnevnom pjevanju himne u školama pomalo se pretvara u grotesku
 Jure Miskovic/Cropix

Tri dana uoči početka nastave škole Splitsko-dalmatinske županije primile su naputak župana Blaženka Bobana (HDZ) o tomu kako bi bilo "poželjno i lijepo" obilježiti prvi nastavni dan – osim uobičajenim školskim priredbama u čast prvašića - intoniranjem državne himne. Pritom su župan i također potpisani pročelnik Odjela za prosvjetu Tomislav Đonlić natuknuli ravnateljima da svakako provjere jesu li sva državna i županijska obilježja na istaknutim mjestima, prvenstveno zastave i grbovi.

image

Blaženko Boban

Nikola Brboleza/Cropix

"Ukoliko iz nekog razloga imate potrebu za nabavkom zastava još je stignete zamijeniti i postaviti", poručili su ravnateljima škola.

Riječ je o inicijativi koju je pokrenuo Domovinski pokret (DP) Splitsko-dalmatinske županije iz kojega su ovih dana objasnili kako su došli na ovu ideju.

Direktan povod

- Grubim nasrtajima na naš narod i domovinu možemo se suprotstaviti samo edukacijom i njegovanjem osjećaja pripadnosti već od najranije dobi. Stoga će uskoro izvođenje nacionalne himne postati sastavni dio početka nastavnog procesa, poručili su, uz dodatka kako naša himna nije ratnička. - Lijepa naša najbolje oslikava dušu našeg naroda. Stoga, kada čujete ovih dana kako netko ima nešto protiv izvođenja himne u školama trebate znati kako taj ne želi dobro ni našem narodu ni našoj Domovini, poručili su.

image

Ranko Ostojić

Goran Mehkek/Cropix

Do intervencija u način početka nove nastavne godine došlo je nakon političkog prepucavanja povodom izvođenja pjesme Bijelog Dugmeta "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" i istaknute zastave bivše državne tijekom koncerta. Inicijativa s himnom ujedno je bila odgovor SDP-ovom Ranku Ostojiću koji je izjavio kako na tom koncert ništa nije bilo protuzakonito "za razliku od ustaških derneka u režiji DP-a".

image

Radovan Fuchs

Lucija OČko/Cropix

Na upit kako komentira dopis županijske centrale o potrebi intoniranja himne i nabavku zastava u splitsko-dalmatinskim školama, Ostojić je Jutarnjem kratko odgovorio: - Svi će problemi našeg školstva i odgoja djece biti riješeni nakon tih uputa!

Upitan ovih dana o potrebi da škole na početku nastave intoniraju hrvatsku himnu, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs (HDZ) na prvu je loptu relativizirao težnju DP-a porukom kako ima "neopisivo bitnijih i važnijih problema u obrazovnom sustavu za rješavanje od nekakve varijante pjevanja ili deklamiranja".

– Meni je svejedno, ako netko želi pjevati himnu na početku nastave može to raditi, nema nikakvih problema, rekao je. Dva dana kasnije je pak za Mediaservis Fuchs izjavio: - "Nije to loše - pjevanje himne, ali mislim da nema potrebe u ovom trenutku za nikakve centralne naredbe po tom pitanju, ali ako neka škola, ako neki ravnatelj, ako neki učitelji, roditelji na razini škole, školski odbor odluči da žele pjevati himnu, dapače".

U slučaju Splitsko-dalmatinske županije ipak je došlo do centralne naredbe.

image

Blaženka Divjak

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Rasprava o svakodnevnom pjevanju himne u školama pomalo se pretvara u grotesku, primjećuje bivša ministrica znanosti i obrazovanja, profesorica Blaženka Divjak, uz dodatak - Meni je naša himna prekrasna, svečana i volim je, ali je pitanje kako bih se osjećala da je svako jutro trebam pjevati. I to prije druge kave.

Efekt pretjerivanja

Podsjetila je kako učenici u školi uče da je himna (grč. pjesma, hvalospjev) reprezentativna pjesma, najčešće države, koja se pjeva ili svira u svečanim i službenim prilikama.

image

Ilustracija

Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

- Ako je tome tako, kako opravdati da je početak nastave svaki dan svečana i službena prilika? "Evo, dragi učenici, sada ste otpjevali himnu, pa svečano i službeno pristupite testu iz matematike", napisala je Divjak na svom FB-u, dodajući ozbiljnijim tonom kako rasprava o himni služi "ovima iz vladajuće koalicije da odvrate pažnju od stvarnih velikih pitanja i neuspjeha". Za primjer je navela kako tisuće djece žive u neprikladnim uvjetima u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Valjda bismo, zaključila je, i toj djeci trebali narediti da pjevaju himnu kada god se osjećaju loše i spavaju na podu.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić podsjeća da tekst i melodija himne nisu nepoznanica učenicima, budući da se uče u nižim razredima škola. – To je svečana pjesma koja se izvodi u izuzetnim prilikama. Svako pretjerivanje s himnom vodi posve suprotnom učinku od onoga koji se želi postići. No, da ne postoji ova jaka struja u HDZ-u, inicijativa Domovinskog pokreta bi prošla nezapaženo, smatra Stipić.

image

Željko Stipić

Zeljko Puhovski/Cropix

Pritom primjećuje kolebljivost ne samo kod ministra znanosti i obrazovanja, nego i kod premijera, zbog čega mu se sve ovo čini kao uvod u stihiju. Slaže se (ovoga puta) s ministrom Fuchsom da priča s himnom stavlja na stranu puno važnije probleme, no, kako zaključuje, taj se isti ministar na žalost nije pretrgao od rada po pitanju rješavanja upravo tih važnih problema.

Inače, nizu država himna je tradicija na početku nastavne godine. U Srbiji je 2021. godine usvojena izmjena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, kojom je propisano da se na početku školske godine u školama intonira himna "Bože pravde". Inicijativa nije prošla bez reakcija, djelom zbog tehničkog problema: sve škole nisu imale razglase. Na takvu zamjerku učiteljima je poručeno neka himnu puštaju putem – mobitela. Za neizvođenje himne na početku školske godine školama u Srbiji prijete novčane kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:36