DRASTIČNA PROMJENA

Je li ovo konačni kraj ljeta? Poznati meteorolog otkriva što nas čeka nakon potopa: Pripremite se na temperaturni šok!

U Sloveniji će u Julijskim Alpama krajem tjedna pasti i prvi snijeg
 Damjan Tadic/Cropix

Prvi je dan škole, prvi je dan velikog osvježenja koje je stiglo u Hrvatsku i donijelo obilne padaline, a ponegdje je pala i prosječna količina kiše za cijeli mjesec.

Glavnina izraženih pljuskova s grmljavinom, lokalno praćenih i nevremenom na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj vjerojatno će biti u noći i prijepodne. Popodne sunčanije, ali ne i posve stabilno. Umjereno do jako jugo će slabjeti, zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, navečer na buru, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će biti od 19 do 25 °C. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom bit će već u noći, a sunčanih razdoblja posebice poslijepodne. Nakon umjerenog jugozapadnog vjetra, navečer će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni.

U Dalmaciji do sredine dana promjenjiva naoblaka, lokalno obilna kiša uz izražene pljuskove, jaku grmljavinu, vrlo vjerojatno i nevrijeme. Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje uz mogućnost za jače pljuskove s grmljavinom. Jako i olujno jugo će slabjeti u drugom dijelu dana. U Slavoniji, Baranji i Srijemu od jutra umjereno do pretežno oblačno. Pljuskovi s grmljavinom većinom od sredine dana.

Već u utorak na kopnu će prestati kiša. Srijeda će biti sunčana, no uz hladnije jutro. U četvrtak novo naoblačenje i kiša, sa sjevernim vjetrom i osjetan pad temperature.

- Dosad smo imali dugotrajne vrućine. Danas je stiglo osvježenje, a vrućina će biti još u nastavku ljeta pa i početkom jeseni, ali će biti rijetki izuzeci. U tom smislu je došao kraj vrućem ljetu, imat ćemo još sunčanih razdoblja, nova promjena vremena stiže krajem tjedna i za vikend koja će dodatno spustiti temperature, poručio je za Jutarnji.hr meteorolog DHMZ-a Izidor Pelajić.

Dakle, trend spuštanja temperatura će se nastaviti obzirom da se približava jesen i dani su sve kraći. Komentirajući novu promjenu vremena koja je najavljena za četvrtak i trebala bi se produžiti do vikenda, meteorolog Pelajić podsjetio je da nije moguće pouzdano prognozirati koliko točno će kiše pasti i gdje.

image

Vremenska prognoza za cijeli tjedan

Dhmz/
image

Vremenska prognoza za Dubrovnik za sedam dana

Dhmz/

- Moguće je da nam isti alat izbaci podatke za primjerice Dubrovnik da će u određenom vremenskom razdoblju pasti 5 litara kiše i da će pasti 200 litara kiše. To je veliki raspon, ali vjerojatnost da se dogodi jedna ili druga opcija je ista, početne postavke koje smo unijeli su iste. Moguće je da se materijalizira i najmanje vjerojatna opcija, pojasnio je meteorolog Pelajić.

image

Prognoza za Varaždin

Dhmz/

Istramet javlja da je u nekim dijelovima Istre pala količina kiše koju valja očekivati tijekom cijelog rujna. Najviše kiše palo je na potezu od Novigrada do Umaga i Buja, ponegdje više od 100 mm, kao primjerice u Dajli gdje je u posljednja 24 sata izmjereno 103 mm. U Bujama je palo 84 mm, Novigradu 74 mm, a Umagu 65 mm. Najmanje kiše palo je na jugu Istre

Na satelitskoj snimci tijekom ponedjeljak mogla se uočiti ogromna oblačna fronta koja se protezala od Sicilije pa sve do sjevera kontinenta, ali i polje vedrine koje se širilo sa sjevernog Jadrana, javlja Istramet.

image

Dugo očekivana kiša na makarskom području donijela je i probleme u prometu. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu potopljene su neke prometnice

Ivo Ravlic/Cropix
image

Dugo očekivana kiša na makarskom području donijela je i probleme u prometu. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu potopljene su neke prometnice

Ivo Ravlic/Cropix

DHMZ-ova prognoza od četvrtka nagoviješta temperaturni šok. Najviša dnevna temperatura u četvrtak u Zagrebu bi trebala biti ne veća od 14 Celzijevaca. U Delnicama bi primjerice u petak trebalo biti najviše 8 stupnjeva.

Već smo najavili da će u Sloveniji u Julijskim Alpama krajem tjedna pasti prvi snijeg. Prema sadašnjim meteorološkim podacima, snježne padaline se očekuju u noći s četvrtka na petak, pri čemu se očekuju temperature između -6 i -3°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 18:55