PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Izjava šefa Jadrolinije? Lovite čovjeka za svaku rečenicu, on dobro upravlja kompanijom‘

Što se tiče Marija Radića i svih koji su napustili DP, premijer je rekao: ‘Ne mogu ostvariti neki rezultat ni s kim drugim‘

Andrej Plenković

 /Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te se pritom osvrnuo na uspjehe u posljednjih nekoliko dana.

Spomenuo je otvaranje druge cijevi tunela Učke, obnovu stare cijevi do iduće sezone i dovršetak dionice Učka-Matulji do listopada 2026. Naravno, komentirao je, s velikim zadovoljstvom, podizanje kreditnog rejtinga, nisku nezaposlenost i pad inflacije.

“To je najbolji dokaz kvalitetnog upravljanja i razlike naše Vlade i prethodne”, kazao je Plenković pa je otkrio da ide u posjet američkim Hrvatima idući tjedan.

Pomoć kapetanu Bekavcu

Također je rekao da će se osuđenom kapetanu Marku Bekavcu pružiti sva moguću pomoć.

"Mi smo u cijelom ovom procesu pružali intenzivnu diplomatsku i pravnu pomoć gospodinu Bekavcu i u kontaktu smo s njegovom obitelji i odvjetnicima. To ćemo nastaviti i dalje", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

"Uslijedit će žalbeni postupak i nadamo se da će u žalbenom postupku odluka sudaca biti drukčija nego što je bila ova", naglasio je.

Iako je cijela služba veleposlanstva, i na političkoj i konzularnoj razini, bila intenzivno angažirana u slučaj kapetana Bekavca, bilo je razgovora i na političkoj razini, ipak se radi o pravosuđu i o odluci suda, naglasio je premijer. "Mi teško možemo imati upliva na odluke suda".

Kapetan Bekavac nepravomoćno je u ponedjeljak osuđen po zapovjednoj odgovornosti na 30 godina zatvora jer je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain.

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Uz Bekavca, jedinog Hrvata na brodu, na 30 godina zatvora nepravomoćno je osuđen i prvi časnik broda.

image

Andrej Plenković

/Cropix

DP za Primorca

Što se tiče podrške Domovinskog pokreta Draganu Primorcu, premijer je izjavio da ga to nije iznenadilo jer je znao otprije da će mu je dati.

"Znao sam za to jer smo razgovarali prošloga tjedna. Tako da je za mene ta vijest bila samo potvrda onoga što se očekivalo da će se dogoditi na klauzuri DP-a u Šibeniku. Mislim da je to logično i normalno", izjavio je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je izvijestio da će ta stranka na predsjedničkim izborima podržati HDZ-ova kandidata Dragana Primorca, a to je jednoglasno odlučilo Predsjedništvo DP-a na stranačkoj klauzuri održanoj proteklog vikenda u Šibeniku.

Plenković je komentirao i najavu Marija Radića, bivšeg člana DP-a, da će njegova stranka u nastanku imati predsjedničkog kandidata te podsjetio da su Radić i bivši članovi DP-a prije unutarstranačkih izbora "bili poprilično jasni da će podržati Primorca".

"Siguran sam da će ga oni barem u drugom krugu podržati, a hoće li imati svog kandidata ili ne - to ne znam", rekao je. Smatra da u predsjedničkim izborima nije realno da ta stranka ostvari bilo kakav rezultat, da je to nepotrebno trošenje novaca i da će to možda učiniti da "budu vidljivi".

Dodao je i kako se nije ni čuo ni vidio s Radićem i bivšim članovima DP-a nakon DP-ovih unutarstranačkih izbora.

Plenković smatra da će u drugom krugu predsjedničkih izbora biti bitka između aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića i Dragana Primorca. "To je svakome jasno. U takvim okolnostima treba biti racionalan", kazao je.

Također je rekao da smanjenje broja zastupnika DP-a neće utjecati na smanjenje broja državnih tajnika i ministara iz kvote te stranke.

Komentirao je najavu ocjenjivanja državnih službenika i kritike sindikata na to rekavši da sustav ocjenjivanja postoji i inače te to nije sada prvi put.

image

Andrej Plenković

/Cropix

Porez na nekretnine

Premijer Plenković rekao je i da su blizu konačne verzije poreza na nekretnine, istaknuvši da su napravili dobar proces konzultacija te osluhnuli što o tome misli i stručna i politička javnost.

"Blizu smo, napravili smo dobar proces konzultacija. Malo smo osluhnuli ovih dana rasprave u javnosti, što sve i stručna i politička javnost o tome misli", rekao je Plenković u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Porez na nekretnine treba dobro rastumačiti kao prihod lokalnih jedinica i rješavanje problema priuštivog stanovanja.

Pri tome je naglasio kako je prije nekoliko godina bila takva atmosfera gdje "praktički nije bilo aktera u Hrvatskoj koji nije pritiskao Vladu da se uvede porez na nekretnine", a sada se to promijenilo.

"To je bio okvir koji je iskakao iz svih mogućih vijesti, kolumni. Kad se kaže u programu prije izbora da ćemo stavljati više akcent s oporezivanja rada, a to su plaće, porez na dohodak koji će ići prema dolje, na oporezivanje imovine, a to je u ovom slučaju porez na nekretnine, tj. transformacija lokalnog poreza koji postoji 30 godina, a zove se porez na kuću za odmor i primjenjuje se i sada, onda se najedanput mijenja politička optika onih koji su bili za", ustvrdio je Plenković.

"Ako oni ne uvode, onda su protiv, ako uvodimo mi, onda smo mi strašno krivi", ocijenio je.

Istaknuo je i da će se morati dobro rastumačiti da je riječ o prihodu lokalnih jedinica i da Hrvatska ima problem priuštivog stanovanja te da je to temelj zbog čega to i rade, dodavši da bi efekt trebala biti veća ponuda na tržištu nekretnina.

"Ako je veća ponuda na tržištu nekretnina, a po podacima Ministarstva graditeljstva ima oko 600.000 nekretnina koje su prazne i nisu u nekoj funkciji, mi bismo željeli dio tih nekretnina s takvom poreznom mjerom staviti na tržište pa ako je veća ponuda, logično će cijena ići dolje", naveo je premijer.

Kaže i da su time napravili korak prema onima prema kojima je to najbitnije te da će detalji biti poznati javnosti kada izađu s prezentacijom.

Butković razmišljao o ostavci

Govoreći o ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, koji je rekao da je razmišljao o ostavci zbog smrti tri pomorca Jadrolinije, ali je odustao jer želi istinu, Plenković je kazao da je Butković teško doživio takvu tragediju kakva se dogodila prvi put u 77 godina.

Vlada sigurno nije odgovorna za tragediju u "Jadroliniji", to oporba koristi politikantski

Upitan je li i njemu žao što nije odmah otišao na mjesto nesreće, premijer je ponovio da "oporba cijelu tu temu koristi iz politikantskih razloga".

"Umjesto da izraze žaljenje i sućut, oni tu sad napadaju Vladu kao da je Vlada odgovorna za to što se dogodilo. Vlada sigurno nije odgovorna, ne vidim kako je odgovorna Uprava (Jadrolinije), pa onda ni ministar, ni predsjednik Uprave", rekao je.

Poručio je da je njegova pozicija identična kakva je bila i prvi dan.

"To je teška nesreća koja se, nažalost, dogodila, nije se dogodila u sudaru dva plovila, nije trajekt potonuo, bio je prazan u tom trenutku, spremao se nakon iskrcaja za ukrcaje novih auta. To što se dogodilo je vrlo ružno, tragično, loše, svima nama je žao", rekao je Plenković te dodao da su sve aktivnosti koje su uslijedile, a koje se tiču kompanije i nadležnih tijela, bile kakve su trebale biti - zakonite i cjelovite te su pružile potporu obiteljima.

"Radimo granicu između bavljenja tragedijom, istraživanjem zašto se ona dogodila, i onoga što se zove politikantski napad. Ta cijela rasprava na Odboru za pomorstvo je potvrdila moju ocjenu", istaknuo je.

image

Andrej Plenković

/Cropix

Upitan je li nesmotrena izjava predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte da mu je "malo žao zbog tragedije koja je zasjenila uspješne rezultate Jadrolinije i kupnju katamarana", Plenković je odgovorio da je Sopta rekao da mu je žao zbog tragedije.

“Pristup gdje se svakoga lovi za svaku rečenicu… Tragedija se dogodila, utvrdit ćemo kako, tko je za nju odgovoran, Uprava i kompanija reagirala je kako treba. Razgovara se sa sindikatom, policijom, DORH-om…”

Na pitanje uživa li Sopta premijerovu zaštitu, premijer je rekao:

“Ne. Već ste dodijali s tim pitanjima. On je tamo, upravlja kompanijom i to dobro radi”, navodi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:37