PROGNOZA

Hrvatska se prži, i u srijedu paklene vrućine, DHMZ izdao upozorenje: ‘Ove četiri regije čeka oluja!‘

U drugom dijelu dana na kopnu nestabilnije, uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi s grmljavinom, mjestimice moguće izraženiji

Ilustrativna fotografija

 Dragan Matic/cropix/

Toplinski val koji danas "prži" Hrvatsku nastavit će se i u srijedu - bit će pretežno sunčano te i dalje vruće i vrlo vruće.

image

Temperature u Hrvatskoj u utorak u 18 sati

DHMZ

U drugom dijelu dana na kopnu nestabilnije, uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi s grmljavinom, mjestimice moguće izraženiji. Ponekog pljuska može biti i na sjevernom Jadranu, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 23 i 27, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 38 °C.

DHMZ je za srijedu izdao upozorenje zbog grmljavinskog nevremena za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju.

image

Vrijeme u Hrvatskoj u srijedu će biti izuzetno opasno

DHMZ

"U srijedu će na istoku Hrvatske biti sunčano i vrlo vruće, no popodne malo oblačnije, lokalno uz pokoji pljusak praćen grmljavinom i pojačanim vjetrom. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, u noći na četvrtak prolazno jak sjeverni. Najviša temperatura zraka od 35 do 38 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vrijednosti će biti malo niže. Nakon sunčanog jutra slijedi dnevni razvoj oblaka, pa će u drugom dijelu dana ponegdje biti izraženijih pljuskova. Vjetar uglavnom slab.

Na sjevernom Jadranu samo mjestimice popodne umjeren maestral. Prevladavat će sunčano. Malo nestabilnije u unutrašnjosti Istre i u Gorskoj Hrvatskoj, gdje su mogući popodnevni pljuskovi i grmljavina. Najviša temperatura od 32 do 36 °C.

U Dalmaciji vedro i vruće te i dalje uz crveno upozorenje na vrućinu. Vjetar slab do umjeren - ujutro burin, a danju vjetar s mora. More stoga mirno ili malo valovito.

Podjednako malo vjetrovito i valovito i na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske. Noć ponovno u mnogim mjestima pretopla za kvalitetan odmor. Danju će gotovo svi tražiti hlad, klimatiziran prostor ili pak osvježenje u moru zbog najviše temperature zraka od 34 do 38 °C.", prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.

image

Toplinski val u Splitu

Nikola Brboleza/CROPIX

Vrućine se nastavljaju

"Idući dani na kopnu će biti u znaku sunca i vrućine. Popodnevni pljuskovi u četvrtak su mogući u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, no vjerojatniji su u subotu, osobito u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar većinom slab, a temperatura gotovo bez promjene.

Na Jadranu jutra postupno biti toplija. Dominirat će nebesko plavetnilo koje će samo povremeno kvariti visoki koprenasti oblaci. Vjetar slab do umjeren - noću burin, a danju maestral.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 14:24