OBILNE OBORINE

Hidrolozi: ‘Bit će kao i 2013.‘; Šef DHMZ-a: ‘Srećom, Boris se polako gasi‘

Naša je praksa da sigurnost mora biti nešto veća od prognoze, kaže Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda​

Drava u Osijeku

 Vlado Kos/CROPIX

Hrvatski hidrolozi s DHMZ-a u najnovijem izvješću ponovili su da sljedećih dana očekuju visoke vodostaje Mure i Drave, ali ipak niže od događaja iz kolovoza 2023., a posebno naglašavaju moguć izniman porast vodostaja Dunava.

- Vodostaji Dunava su u porastu, ali još su u domeni srednje niskih i srednjih voda - precizirali su.

Porast rijeka posljedica je velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i još uvijek nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država, dodaje se.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, izjavio je u utorak ujutro na Hrvatskom radiju da u Hrvatskoj neće biti scene poplava poput onih u gradovima središnje Europe.

- To je na razini prijetnje Dunava iz 2013. godine. Ne više od toga. Znamo što nam je činiti, a od jučer smo pokrenuli aktivnosti na terenu - rekao je Đuroković i dodao da bi vodostaj Dunava kod Batine trebao iznositi 750 centimetara.

- Mi ćemo linije obrane odmah dići na +775 cm, što je bio vodostaj iz 2013. Naša je praksa da sigurnost mora biti nešto veća od prognoze, za slučaj da se neke prognoze ne pokažu vjerodostojnima - rekao je Đuroković i dodao da ima vremena za pripremu.

Vodostaji Save do Jankomira su u kratkotrajnom porastu s tendencijom opadanja, dalje do Stare Gradiške su u opadanju, a nizvodnije u stagnaciji, stoji u izvješću.

Vodostaji Kupe su u opadanju, osim na hidrološkoj postaji Jamnička Kiselica, gdje su u stagnaciji.

Mura do Goričana stagnira s tendencijom porasta, a nizvodno opada. Vodostaji Mure su u domeni srednjih voda.

Vodostaji Drave su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, osim kod Donjeg Miholjca gdje su u porastu s tendencijom porasta te su u domeni srednje niskih i srednjih voda.

Güttler: ‘Ciklona Boris u završnoj fazi‘

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Ivan Güttler, rekao je da je ciklona Boris u svojoj završnoj fazi.

- Polako imamo njezino gašenje, tako da na području Hrvatske sljedećih dana čekamo ono što su ostaci Borisa koji će donijeti nešto jaču, mjestimice olujnu buru, na sjeveru Jadrana i jugo na južnom dijelu Jadrana - kaže Güttler.

Na nekim lokacijama Europe palo je više od 450 litara kiše po četvornom metru.

- Ti ekstremi koncentrirani su uglavnom na području Austrije, južne Poljske, Češke i Slovačke, ali imali smo incidente i na području Rumunjske, Moldavije, Mađarske - rekao je ravnatelj DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:20