ZBRINJAVANJE OTPADA

Gradonačelnica Supetra istjerala pravdu. Država će pokriti 90 posto troškova sanacije tamošnjeg deponija

Ivani Marković trebalo je šest godina za potpuno obaranje neustavne odluke bivšeg ministra Tomislava Ćorića

Ivana Marković 

 Dk/Cropix

Nakon šest godina borbe s Ministarstvom zaštite okoliša (koje je do nedavno bilo u sklopu Ministarstva gospodarstva) gradonačelnica Supetra, SDP-ova Ivana Marković uspjela je ishoditi novi pravilnik prema kojem će država gotovo u potpunosti preuzeti odgovornost za probleme oko zbrinjavanja otpada koje je odlukom bivšeg ministra Tomislava Ćorića stvorila pojedinim jedinicama lokalne samouprave. To znači da će Fond za zaštitu okoliša u 90-postotnom iznosu jedinicama lokalne samouprave kojima je država naredila preuzimanje otpada sa zatvorenih odlagališta sufinancirati sanaciju njihovih odlagališta, njihovo proširenje i nabavu strojeva.

Pravilnik o uvjetima i načinu dodjeljivanja sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kriterijima i mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjeljivanje sredstava fonda objavljen je 24. srpnja, a korisnici sredstava već bi u rujnu trebali dobivati izdašnije iznose za sanaciju deponija.

Priča počinje odlukom iz prosinca 2018. kojom je tadašnji ministar Ćorić, koji je bio zadužen za okoliš, kako bi prikazao da se provodi plan zatvaranja odlagališta neopasnog otpada definiran i usklađen s EU, zatvorio 27 odlagališta koja ne zadovoljavaju zakonske uvjete zaštite okoliša i njihov otpad preusmjerio na odlagališta jedinica lokalne samouprave koje su uskladile svoje poslovanje sa zakonskim uvjetima. Rješenje je trebalo biti prijelazno do početka rada centara za gospodarenje otpadom, ali se pokazalo trajnim.

Grad Supetar je zbog te odluke morao primiti otpad s cijelog otoka Brača, a gradonačelnici je za nepoštivanje odluke prijetila enormna financijska kazna. Premda je već imala izrađenu dokumentaciju za sanaciju svog odlagališta s količinama otpada koje je proizvodio Supetar, morala je preuzeti smeće s cijelog Brača, ali je protiv odluke pokrenula postupak pred Ustavnim sudom i uspjela ju srušiti.

- Zadovoljna sam jer je ustavna tužba potvrdila sve nepravilnosti na koje smo mi kako jedinica lokalne samouprave upozoravali, a bile su vezane za odluku o dinamici zatvaranja deponija koju je donijelo Ministarstvo gospodarstva, odnosno tadašnji ministar Ćorić. Ta je odluka bila nezakonita, što je Ustavni sud potvrdio, no izgubili smo puno vremena, dozvole za sanaciju odlagališta više nisu važeće pa smo morali ići u njihovu izmjenu - izjavila je Ivana Marković.

Novi je pravilnik, kaže, u skladu s odlukom Ustavnog suda i po njemu se stopa sufinanciranja sanacije i proširenja kapaciteta odlagališta te nabava dodatne opreme za smanjenje količine otpada na odlagalištima koja su morala primiti otpad drugih jedinica lokalne samouprave digla sa 75 posto na 90.

- Inicirala sam o tome točku dnevnog reda na Odboru za zaštitu okoliša. Odazvala se ministrica zaštite okoliša Marija Vučković i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i rekli su da će Ćorićeva odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta deponija ovu državu koštati dodatnih 50 milijuna eura, a to je izravna šteta koju je Ministarstvo gospodarstva napravilo državnom proračunu - rekla je Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 12:05