SVE JE IZGORJELO

Građani ostali bez dugoočekivanih paketa, od odjeće do televizora, prizori su strašni: ‘Eksplozija je odbacila dva vatrogasca‘

Nitko nije ozlijeđen, iako su u jednoj eksploziji dvojica vatrogasaca odbačena, ali su se odmah ustali i nastavili gasiti

Požar u Osijeku

 Cropix/jvp Grada Osijeka/

U velikom požaru koju je izbio u nedjelju u 3,06 sati u Osijeku, u Južnom predgrađu, izgorjela su skladišta nekoliko tvrtki i sva roba koja se u njima nalazila. Riječ je o prostoru ukupne površine oko 30.000 kvadrata, od kojih se na zatvorena skladišta odnosi oko 12.000 kvadrata. Sve je to vatra progutala, a sreća u nesreći je da nitko u ovom velikom incidentu nije ozlijeđen unatoč brojnim eksplozijama koje su odjekivale u skladištima te što su osječki vatrogasci uspjeli obraniti benzinsku crpku koja se nalazi u neposrednoj blizini izgorjelih skladišta. Vatra je zaustavljena na svega desetak metara od benzinske.

Vjetar brzo širio požar

- Dojavu o požaru dobili smo u 3,06 sati, a dolaskom na teren utvrdili smo da je riječ o unutarnjem požaru koji se zbog jugozapadnog vjetra od 8 m/s jako brzo širio. Problem je bio i što nismo znali što se sve točno u skladištima nalazi, a tek smo poslije shvatili da ima i plinskih boca, boca pod tlakom s tehničkim plinovima. Srećom, tijekom intervencije nitko nije ozlijeđen, iako smo imali jednu eksploziju u kojoj su dvojica vatrogasaca odbačena, ali su se odmah ustali i nastavili gasiti – izvijestio je Goran Ivković, zapovjednik JVP Osijek, dodavši kako je na terenu bilo 78 vatrogasaca i 22 vozila iz njihove postrojbe te osječkih DVD-a.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

- Velika se borba vodila u sprečavanju širenja požara na benzinsku pumpu, a u jednom skladištu je bilo i puno guma te maziva, što je stvaralo gusti crni dim koji je u jednom trenutku krenuo prema gradu, ali smo to pokrili s pjenom i zaustavili dimljenje. Požar je brzo stavljen pod kontrolu, ali će sve to trajati još dugo dok se ne zaustavi izdimljavanje. Također, postoji i opasnost urušavanja krovne konstrukcije koja je oštećena, pa moramo paziti na sigurnost vatrogasaca – istaknuo je Ivković.

Inače, zatvoreni dio skladišta je u biti jedna velika hala, koja je pregrađena na nekoliko manjih, a tamo su se smjestile i neke dostavne i logističke tvrtke kao što su GLS i Lagermax, zatim tvrtka Skuba koja dobavljač rezervnih dijelova za kamione, svoje skladište ima i HT, kao i tvrtke Tim Kabel, Argon Teh, Garac, tu je i trgovina elektroničkom opremom Ellabo kao i prodavaonica građevinskog materijala Profilgips... Neke tvrtke u skladištima su imale i agregate. U biti, jako puno gorivog i opasnog materijala. Uzrok požara utvrdit će se očevidom koji tek treba početi, ali već sada se može govoriti o šteti od nekoliko milijuna eura. S obzirom na to da su izgorjela i skladišta dostavnih tvrtki, brojni će Osječani ostati bez svojih dugoočekivanih i naručenih paketa s raznom robom, od odjeće, preko pametnih uređaja do električnih romobila, televizora... Požarište su obišli i dogradonačelnik Osijeka te načelnik gradskog stožera Civilne zaštite Dragan Vulin i župan osječko-baranjski Mato Lukić.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Bitka za obranu benzinske

- Na žalost, još jedan požar u Osijeku. No, najvažnije je da nitko nije nastradao, nitko nije ozlijeđen. Šteta je velika jer su skladišta i sva roba u njima potpuno izgorjela. Ipak, treba naglasiti da su vatrogasci u najkraćem mogućem vremenu požar stavili pod kontrolu. Vodila se velika borba između 4 i 5 sati da se ne proširi na benzinsku postaju, jer bi posljedica i šteta bile daleko veće, možda bi bilo ugroženo i stanovništvo. Ovako, srećom, neće biti posljedica po građane, jer je vjetar, koji je s jedne strane doprinio brzom širenju požara, s druge strane dim nosio od naseljenih mjesta – kazao je Vulin, koji se osvrnuo i na eksplozije tijekom požara.

- Dogodile i brojne eksplozije, a možemo pretpostaviti da je bila riječ o plinskim bocama, odnosno bocama pod tlakom s tehničkim plinovima koje su eksplodirale od djelovanje topline. Srećom, obranjeno je i vanjsko skladište jedne od tvrtki koja se bavi upravo tehničkim plinovima – istaknuo je Vulin dok je zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Darijo Premec dodao kako je policija odmah po dojavi osigurala mjesto događaja, a onda su u suradnji s vatrogascima kontaktirali vlasnike i korisnike skladišta da što prije dođu kako bi se isključila struja, voda i plin te kako bi se uklonilo što je moguće više vozila koja su se nalazila na parkiralištu pokraj hala.

- Zbog opasnosti za prometovanje vozila južnom obilaznicom i dijelom Trpimirove ulice, odmah smo zatvorili za promet te dionice, a srećom nije bilo potrebe za evakuaciju stanovnika koji žive u obližnjim kućama. Očevid će započeti kada se za to stvore uvjeti – rekao je Premec. Promet je u potpunosti otvoren u 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:17