Ogromna morska grdosija, divlja jadranska tuna od 2,4 metra i 250 kg ulovljena je u moru oko Rovinja. Iz mora ju je izvukao stari morski vuk Andreas Matanov Jašo, a odmah nakon ulova stavljena je u led te je posebnim transportom stigla u Zagreb gdje je u Bota Šare restoranu poslužena kao prava zimska poslastica.
- Tuna je u ovo doba godina najbolja jer se intenzivno hrani i sprema se za zimu te ima najbolju kvalitetu mesa. Ta jednostavna namirnica blagoslov je od našeg mora i ovaj će mjesec biti glavni specijalitet u našem restoranu. Transport je bio zahtjevan, no stigla je u Zagreb - objasnio je Josip Šare.
Ribarski brod Bota Šare jedan je od samo dvanaest u Hrvatskoj koji su certificirani za izlov divlje plavoperajne tune i trenutno njihovi ribari vrebaju najbolje primjerke na sjeveru Jadrana te se očekuje dobar ulov tijekom cijele zime.
Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučuju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara. Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reducira loš, a povisuje dobar kolesterol. Tuna je bogata i vitaminom B6 koji također povoljno djeluje na snižavanje homocisteina koji djeluje na aterosklerozu te ostalim vitaminima B kompleksa. Osim u prevenciji raznih bolesti i stanja tuna je omiljen obrok sportaša, svih osoba pojačane fizičke aktivnosti i onih koji preferiraju zdravu prehranu zato što sadrži iznimno visok postotak proteina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....