OGLASILI SE ŽUPANI

Dvije županije proglasile prirodne nepogodu, jedna zbog suše, druga zbog oluje: ‘Šteta je golema‘

I koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode suša na području više općina

Darko Koren

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Zbog olujnog i orkanskog vjetra koji je 14. i 19. kolovoza prouzročio velike štete, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić proglasio je prirodnu nepogodu na području općine Hercegovac, priopćili su u ponedjeljak iz županije.

Snažno nevrijeme, praćeno olujnim i orkanskim vjetrom, zahvatilo je 14. i 19. kolovoza područje općine Hercegovac i tom prilikom prouzročilo materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, komunalnoj infrastrukturi te poljoprivrednim kulturama.

Župan Marušić odluku je donio na temelju zahtjeva načelnika Općine Hercegovac, Bore Bašljana, koji je podnio zahtjev na prijedlog Općinskog povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda. Stanovnici imaju osam dana za prijavu štete Općinskom povjerenstvu, koje će podatke proslijediti županijskim i državnim tijelima.

I Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode suša na području Općina Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec, Virje, Kalinovac, Novo Virje i Podravske Sesvete.

Prema procjeni općinskih povjerenstava, štete su nastale na poljoprivredi u intenzitetu do 100 % za pojedine kulture.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode gradskom/općinskom povjerenstvu, dok gradsko/općinsko povjerenstvo u roku od 15 dana treba izraditi prvo priopćenje. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu treba dostaviti u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 05:55