UDARAC ZA PENAVU

DP ostaje bez kompletnog Kluba zastupnika u Zagrebu: ‘Slično je u još jednom gradu, osnivamo novu stranku‘

Predsjednik DP-a Ivan Penava tvrdi da saborska većina nije ugrožena

Igor Peternel, Mario Radić

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon unutarstranačkog raskola koji se dogodio u subotu na izbornom saboru Domovinskog pokreta, iz tabora predsjednika stranke Ivana Penave uporno ponavljaju dvije glavne poruke - da je parlamentarna većina stabilna (iako će najvjerojatnije pasti s dosadašnjih 79 na minimalnih 76 zastupnika) i da su izlasci iz stranke pojedinačni, a ne masovni.

S druge strane, iz tabora u subotu poraženih "domovinaca", predvođenih dojučerašnjim zamjenikom predsjednika DP-a Mariom Radićem, na Penavine poruke odmahuju rukom i već pripremaju osnivanje nove stranke.

- Domovinski pokret svakodnevno gubi velik broj članova. Mi ćemo idućeg tjedna organizirati javno predstavljanje inicijative za osnivanje nove političke stranke - kaže za Jutarnji list Mario Radić.

Prvo suočavanje s novom stvarnošću Domovinskim pokret doživjet će na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, u kojoj ta stranka, kako kaže sada već bivši predsjednik zagrebačke organizacije DP-a Igor Peternel, više neće imati svoje zastupnike.

- Klub zastupnika Domovinskog pokreta više neće postojati jer ćemo svi mi nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici. Barem do osnivanja nove stranke, kada će i naš Klub zastupnika dobiti novo ime. Koliko čujem s terena, organizacija Domovinskog pokreta u Gradu Zagrebu, koju sam ja vodio, praktički više praktički ne postoji. U Zagrebu se DP ispraznio od članstva - rekao je Peternel.

image

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Igor Peternel

Vanesa Pandzic/Cropix

Iz Radićeva tabora tvrde da se i na sjeveru zemlje raspadaju županijske organizacije DP-a - i to u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

- Slično je i u DP-ovim organizacijama u Gradu Osijeku i u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su ga članovi masovno napustili i pridružili se našoj inicijativi. U osječkom Gradskom vijeću Domovinski pokret past će s četiri mandata na samo jednu zastupnicu, a u Skupštini Osječko-baranjske županije neće imati ni jednog zastupnika. Naime, svi su zastupnici s nama izašli iz Domovinskog pokreta - kaže Radić.

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je, nakon što se u Vukovaru susreo s potpredsjednikom Vlade i HDZ-a Brankom Bačićem, poručio da saborska većina nije ugrožena.

- Vladajuća većina je neupitna. Domovinski pokret iz svega ovoga izlazi homogeniji i spremniji za izazove, riješen utega i problema koje smo imali. S novim mandatom i energijom nastojat ćemo u dogovoru s (koalicijskim) partnerima biti na razini zadatka i ostvariti ciljeve koje smo si zacrtali i koje smo obećali hrvatskim građanima - rekao je Penava.

I ministar graditeljstva Branko Bačić tvrdi da je saborska većina "sigurna i stabilna", bez obzira na zbivanja u DP-u.

- Imamo čvrstu većinu s DP-om i uvjeren sam da ćemo s tim normalno funkcionirati - poručio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:34